-

Acht vragen over de inzet van shoppable video

Online video wordt vooral als marketingtool ingezet. Je kunt er echter ook een intuïtief verkoopkanaal van maken. Hoe vorm je daar een strategie voor? En aan welke eisen moet de content voldoen? 

  1. Weet je wat shoppable video inhoudt?

Ja: Er bestaan al video’s waar een link aan toegevoegd kan worden. Dat zijn aardige features, maar een goede strategie voor shoppable video gaat veel verder.

Nee: Shoppable video maakt gebruik van interactieve (klikbare) elementen om producten sneller koopbaar te maken.  Wat verder gaat dan alleen een ‘Bestel nu’ knop. Breder gezien werk je aan een aparte buyer journey voor je klanten. Waarbij je rekening met de shop-ervaring per apparaat en de intentie die mensen hebben. Op basis hiervan bied je relevante opties. Zo is eerdergenoemde bestel-button voor een mobiele gebruiker vaak niet de juiste call to action.

  1. Hoe je tot een goede contentstrategie komt?

Ja: Je weet dat een smartphone- of tabletgebruiker een ander soort shop-gedrag vertoont dan bijvoorbeeld desktopgebruikers. Zo maak je voor ieder platform een eigen strategie.

Nee: Allereerst begin je met het identificeren van de doelgroep. Het doel is interactie creëren rond de inhoud van de video. Is een kijker out-of-home, dan oriënteert deze zich op mogelijke aankopen. Op de bank wil hij meer inhoudelijke informatie over een product. In deze fase zijn we op zoek naar content die onze aankoopintentie kan bevestigen. Desktop maakt het prettiger om bijvoorbeeld videoreviews of productinhoudelijke informatie te bekijken en uiteindelijk tot verkoop over te gaan.

  1. En hoe je jouw video technisch shoppable maakt?

Ja: Facebook, Instagram en Youtube hebben hun eigen functionaliteiten. Je vaak wel een flink budget hebben om te adverteren en gebruik van maken shoppable features.

Nee: Er zijn enkele spelers die kant en klare platformen aanbieden waarbinnen je je video’s eenvoudig shoppable maakt. Voor middelgrote webshops bijvoorbeeld Orangevine.net en Vidyard.com. Waar je onder andere een eigen (unbranded) player kunt gebruiken. Voor enterprise-partijen zijn Bluebillywig.com en BrightCove.com geschikt. Waar je wel gebruik moet maken van players die een duidelijke link hebben met de maker. Een voordeel: al deze players werken eenvoudig via embed-codes. Hier vind je een mooi voorbeeld.

  1. Weet je hoe je de juiste customer journey creëert?

Ja:  Om Shoppable Video effectief te kunnen maken dien je rekening te houden met gedrag per device en verwachtingen van de klant. Hou het daarnaast vooral simpel!

Nee: Het is belangrijk om de juiste call to action-buttons toe te voegen. Smartphone en tabletgebruikers zijn dus met bezig met oriënteren. En op zoek naar informatie die vooral bevestigt dat de toekomstige aankoop de juiste is. Het is daarom beter een relevante verdiepingsmogelijkheid toe te voegen, zodat de shopper later met vertrouwen tot aankoop kan overgaan op desktop. Tip: geef altijd maar één call to action-mogelijkheid. Voor meer informatie kijk je hier.

  1. Wat eigenlijk een goede shoppable video is?

Ja: Een goede video komt snel tot de kern, meestal binnen de eerste dertig seconden. Stop ook niet te veel informatie in een video.

Nee: Show don’t tell. Vertel het verhaal niet alleen, verkoop het: noem niet louter productfuncties maar belicht de voordelen. Zorg dat de video draait om ontdekken en informeren. Video biedt de mogelijkheid om merkaffiniteit en vertrouwde expertise op te bouwen. Maar stop ook niet te veel informatie in de video. Wil je meer informatie kwijt, biedt dan een menu of skip button. Geef ook niet te veel producten weer in één video. Dat verwart en zorgt dat je bezoekers kwijtraakt.

  1. En waar je technisch nog meer op moet letten?

Ja: Gebruik de juiste video aspect ratio. Afhankelijk van waar je de video gaat vertonen (mobiel 9:16 of 2:3, tablet 16:9 of 2:3, desktop 16:9) en wat je wilt laten zien.

Nee: Idealiter heeft shoppable video geen beperkingen in de soort interactie dat je zou kunnen toevoegen. Soms zal dat een direct link kunnen zijn, op andere momenten een trigger voor meer info, iets downloaden of het achterlaten van een emailadres. Hoe dan ook wil je dat jouw video’s makkelijk organisch gevonden worden. Optimaliseer je video ook voor SEO. Integreer hoogwaardige zoekwoorden, sleutelzinnen en lange staartzoekwoorden in videotitels, thumbnails en omschrijvingen. En zorg dat je rich snippets gebruikt.

  1. Weet je wat het je gaat opleveren?

Ja: Simpel gezegd, meer conversie. Sommige partijen merken een conversiestijging van 31 tot 49 procent. En een vermindering van het aantal retours met 57 procent.

Nee: Video zorgt voor meer engagement bij klanten dan andere media. Consumenten klikken vaker op video dan op banners. Daarnaast worden video’s meer gedeeld dan foto’s of andere berichten. Daarbij zijn ze goed voor je ranking en komen ze vaker naar boven in zoekresultaten van Google en andere zoekmachines. Ook kijkt 68 procent van de YouTube-gebruikers weleens een video van een product voordat ze deze bestelt. Meer weten? Lees hier.

  1. Weet je genoeg om aan de slag te gaan?

Ja: Het belangrijkste is om gewoon te beginnen. Zorg hierbij voor concrete doelstellingen en meet of je die haalt.

Nee: Meet ook de betrokkenheid bij de video, de bounce ratio en doorkliks naar productpagina’s. Let op: de conversieratio is een secundaire statistiek. We richten ons hier op de mogelijkheid van shoppable video om meer interesse te wekken over het product of het direct aan winkelwagen toe te voegen. Zorg er bovendien voor dat de landingspagina’s altijd actueel blijven. Ook als een product is uitverkocht, de video blijft namelijk vaak langer staan. Meer inspiratie

* Dit artikel verscheen eerder in het maartnummer van Emerce magazine (#164).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond