5G wordt het netwerk van internet of things
5G is het buzzwoord op het Mobile World Congress in Barcelona. De opvolger van het mobiele netwerk 4G laat nog jaren op zich wachten, maar moet iets bijzonders worden. Het moet alle apparaten in de wereld met elkaar verbinden.
De topman van Korea Telecom had zich in een promotiefilmpje gemonteerd. Hij keek op zijn smartphone, terwijl zijn (gedroomde) auto hem geheel zelfstandig naar zijn werk reed. Een smartphone die een soort hologramfilmpjes kon weergeven ook nog. ‘Dit is de wereld van 5G’, beloofde Chang-Gyu Hwang.
Zijn Chinese collega Ken Hu van Huawei had een nog mooier filmpje: van een druk kuispunt zonder stoplichten. Auto’s reden continu dwars door elkaar, gestuurd door automatisch navigatie, en uiteraard zonder ongelukken te veroorzaken. “Als je zoveel informatie uitwisselt, met andere auto’s en met de omgeving, heb je heel veel bandbreedte nodig, zonder vertragingen”, aldus Hwang.
En precies dat is het sterke punt van 5G. De effectieve vertraging bedraagt 1 milliseconde en niet 15 zoals nu met 4G (LTE) het geval is. Dus kun je op afstand precisiewerk verrichten, zelfs een operatie. En er is heel veel bandbreedte nodig om de grote hoeveelheden gegevens in de ‘cloud’ real time te analyseren. Hwang schat dat elke auto over een 1 Gbps verbinding zal beschikken.
5G is geen luchtspiegeling meer. Er wordt geëxperimenteerd met 5G, kleinschalig, met verrijdbare zendstations, zoals die op de beursvloer van Ericsson waren te bewonderen. De snelheden gaan met 5G naar 10 gigabit per second. Een film van 8GB haal je dan in zes seconden binnen. Zover is het nog niet. Nokia demonstreerde datasnelheden tot 2 Gbps, Ericsson tot 5 Gbps.
Het is ook nog niet helemaal duidelijk op welke frequenties 5G zal gaan opereren. Dat zullen in elk geval hogere frequenties zijn en die vergen een dichter zenderpark. Maar ook dat hoeft geen probleem meer te zijn. Erisscon verwerkt basestations zelfs in lantaarnpalen en billboards.
Ericsson verwacht geen 5G voor 2020, maar een woordvoerder benadrukte dat dat helemaal niet zo lange periode meer is. 5G wordt al wel verwacht bij de Olympische Winterspelen van 2018.
Europa heeft belang bij 5G om de werkgelegenheid te behouden. Daarom is door de EU 700 miljoen euro uitgetrokken voor de ontwikkeling van 5G. De vrees bestaat echter dat er geen universele standaard gaat komen.
Voor internet of things hoeven we echter niet tot 2020 te wachten. Sigfox rolt in verschillende Europese landen goedkope low energy-netwerken uit. Daarvoor wordt het vrij beschikbare 2G-spectrum gebruikt. Maar de sensoren van het Franse bedrijf versturen niet veel data. Het zijn kleine datapakketjes vergelijkbaar met de berichtjes van Twitter. Je zou kunnen zeggen dat Sigfox een repetitie in het klein is van wat uiteindelijk heel groot moet worden.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
2 Reacties
Arjen
En zo verandert de hele wereld langzaam aan in een grote microwave, waarin al het leven gaar gesudderd wordt. Bizar dat er nooit over gezondheidsrisico’s wordt gesproken in dit soort artikelen. Het snel binnenhalen van een onzinnig Youtube filmpje is blijkbaar belangrijker dan onze gezondheid…
Remo
Waanzinnig. Mensen, kijk aub naar de film Johnny Mnemonic uit 1995. We maken de wereld echt rampzalig hoewel ik geen weg terug zie. Over 50 jaar loopt iedereen in Faraday-kleding (met de eigenschappen van een kooi van Faraday) hoewel die niet meer zal voldoen. Ik ben er echt bang voor.