Ruim 60 procent Nederlandse jongeren tussen 18 en 24 denkt erover te gaan gokken op het EK

Meer dan de helft van de Nederlandse jongvolwassenen (18 – 24 jaar) denkt erover tijdens het EK voetbal en de Olympische Spelen deze zomer een ‘betje te gaan leggen’. Dit blijkt uit onderzoek van Loket Kansspel en onderzoeksbureau Ruigrok onder 975 Nederlandse jongvolwassenen in aanloop naar de sportzomer van 2024.
Een derde van de Nederlandse jongeren tussen 18 en 24 jaar gokt online regelmatig op sportwedstrijden. Ook uit de meest recente monitoringsrapportage online kansspelen van de Kansspelautoriteit komt naar voren dat vergeleken met de totale spelerspopulatie jongvolwassenen relatief meer sportweddenschappen spelen.
Mannen gokken beduidend vaker dan vrouwen: bijna de helft van de mannelijke jongvolwassenen heeft de afgelopen 12 maanden gegokt op sportwedstrijden, vergeleken met 20% van de vrouwen. Jongvolwassenen spelen voornamelijk voor het geld, maar ook omdat het een wedstrijd spannender maakt of omdat ze het leuk vinden om de winkansen van een wedstrijd in te schatten.
Inzetten op sportwedstrijden heeft onder veel jongvolwassenen een ander imago dan andere vormen van online gokken: 30 procent ziet sportgokken als onschuldiger dan bijvoorbeeld online casinospelen als blackjack en poker.
Van de Nederlandse jongeren die weleens gokt op een sportwedstrijd (of dit van plan is) denkt 65 procent een eerlijke kans te hebben om te winnen en 78 procent gelooft dat zij hun winkans kunnen vergroten wanneer ze zich goed verdiepen in het spel.
Iets minder dan een op de vijf gokkers zet gemiddeld meer dan 20 euro per wedstrijd in. Bijna de helft (46%) van de jongeren zet soms meer geld in dan ze zich kunnen veroorloven. Nog eens 61 procent van de Nederlandse jongeren voelt zich weleens schuldig over hoe vaak ze gokken.
Sinds online gokken in oktober 2021 in Nederland is gelegaliseerd, komen jongeren door bijvoorbeeld reclame vaker in aanraking met gokken. Met de campagne ‘Speel geen spelletjes met je geld’ wil Loket Kansspel de doelgroep beter informeren en bewust maken van de risico’s. Via diverse kanalen en media worden jongeren uitgenodigd om een test te maken, die een realistisch inzicht geeft in het eigen gokgedrag.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond