Product Information Management om je doelen te realiseren: zo begin je
Ben jij verantwoordelijk voor het verhogen van de conversie en klanttevredenheid tot het verbeteren van de merkherkenning en het verhogen van de Customer Lifetime Value? Dan is doelgerichte content cruciaal.
In een eerder artikel bespraken we de Content Value Chain (CvC) en het belang daarvan. We benadrukten hoe een gestructureerde benadering van contentcreatie en -beheer helpt bij het consistent en efficiënt bereiken van bedrijfsdoelstellingen. Daarbij legden we de nadruk op Digital Asset Management (DAM) als een sleuteltechnologie voor het beheer van visuele content. In dit artikel richten we ons op een andere essentiële technologie binnen de CvC: Product Information Management (PIM).
De rol van PIM in je Content Value Chain
Een Product Information Management (PIM)-systeem helpt je bij het centraliseren en efficiënt beheren van alle product gerelateerde informatie. Dit omvat productbeschrijvingen, specificaties, prijzen, en meer. Een goed geïntegreerd PIM-systeem zorgt er zowel in een B2C- als in een B2B-omgeving voor dat alle informatie consistent en accuraat is (‘single source of truth’), en dat deze informatie eenvoudig te combineren en distribueren is over verschillende (marketing)kanalen, zowel voor on- als offline gebruik. Het leidt tot een verbeterde klantervaring en een snellere time-to-market. Een PIM wordt in de regel ook breder ingezet, bijvoorbeeld voor centrale logistics.
Geavanceerde marketingtoepassingen van PIM
Naast de algemene voordelen die hierboven zijn benoemd kan een goed geïntegreerd PIM-systeem de basis vormen voor een breed scala aan geavanceerde marketingtoepassingen:
- Personalisatie- van Marketingcampagnes
Met behulp van een PIM-systeem kun je gedetailleerde en accurate productinformatie gebruiken om marketingcampagnes te personaliseren. Voorbeelden zijn gepersonaliseerde e-mails en dynamische content die zich live aanpast aan de herkende behoefte van de klant. - Omnichannel Marketing
Een PIM-systeem zorgt voor consistente productinformatie over alle kanalen heen, wat essentieel is voor een succesvolle omnichannel marketingstrategie. Dit betekent dat je klanten dezelfde productinformatie krijgen, ongeacht of ze een fysieke winkel, een website, een mobiele app of een social media platform bezoeken.
Met een PIM-systeem maakt je ook syndicatie naar kanalen van derden mogelijk zoals marketplaces en datapools.
- Verbeterde Zoekmachineoptimalisatie (SEO)
Door rijke en gedetailleerde productinformatie te beheren in een PIM-systeem, kun je jouw SEO-strategieën versterken. Gedetailleerde productbeschrijvingen, kenmerken, en technische specificaties kunnen helpen bij het verbeteren van de zichtbaarheid in zoekmachines. - Integratie met Augmented Reality (AR)
Een PIM-systeem kan ook dienen als de basis voor innovatieve technologieën zoals Augmented Reality (AR). Met accurate productinformatie kunnen AR-toepassingen je klanten in staat stellen om producten virtueel te visualiseren in hun eigen omgeving. - Digital Shelf Analyse
Een PIM-systeem je helpen om constant je ‘digital shelf’ te analyseren waarmee je inzicht krijgt in klantgedrag, prestaties van een product en hoe kanalen presteren. Zo kan je snel ingrijpen en optimaliseren zodat jouw product detailpagina’s altijd tiptop in orde zijn.
AI en PIM
Kunstmatige Intelligentie (AI) speelt een steeds grotere rol in het optimaliseren van PIM-systemen. AI kan je helpen bij de automatisering van data-invoer en beheer, wat de efficiëntie verhoogt en fouten vermindert. AI kan ook grote hoeveelheden data analyseren om inzichten te verkrijgen die handmatig moeilijk te ontdekken zouden zijn. Bovendien kan AI helpen bij het personaliseren van productinformatie op basis van klantgedrag en voorkeuren, wat leidt tot een verbeterde klantbeleving. Aanbieders van PIM-systemen weven daarom steeds vaker AI in hun producten om jou te ondersteunen.
Implementatie van PIM: waar moet je op letten?
Wanneer je besluit om een PIM-systeem te implementeren, zijn er enkele belangrijke aspecten om in overweging te nemen. Zorg ervoor dat de data die in het PIM-systeem wordt ingevoerd van hoge kwaliteit en accuraat is. Implementeer processen voor het regelmatig controleren en bijwerken van data om fouten te minimaliseren. Het PIM-systeem moet naadloos kunnen integreren met andere systemen zoals ERP, e-commerce platforms, en DAM-systemen om efficiëntie te waarborgen.
Daarnaast moet het systeem gebruiksvriendelijk zijn en moeten medewerkers voldoende training krijgen. Het systeem moet eenvoudig toegankelijk zijn voor verschillende afdelingen binnen je organisatie. Zorg ervoor dat de schaalbaarheid van je PIM-systeem past bij je ambities en kan meegroeien met je bedrijf, en dat het toekomstige uitbreiding en technologische updates ondersteunt.
Meer dan alleen een systeem
Professioneel omgaan met PIM vraagt om aandacht voor meer dan alleen de technologie. De organisatie, de mensen en de processen spelen een cruciale rol. Zorg voor een duidelijke organisatorische structuur waarin rollen en verantwoordelijkheden met betrekking tot PIM goed zijn gedefinieerd. Faciliteer open communicatie tussen afdelingen zoals IT, marketing, en sales om een geïntegreerde aanpak te waarborgen.
Overweeg voor je begint goed of je organisatie een PIM-traject aankan, het is een multidisciplinair onderwerp waar meerdere afdelingen nauw moeten samenwerken om het te laten slagen. Het helpt als je bedrijf gewend is om in projectmodus te werken met duidelijke eigenaren en tijdslijnen. Om je PIM-proces na lancering in leven te houden en te laten opbloeien is discipline nodig.
Denk je dat je organisatie er klaar voor is? Investeer dan in de training van medewerkers om ervoor te zorgen dat zij het PIM-systeem effectief kunnen gebruiken. Wijs specifieke teamleden aan die verantwoordelijk zijn voor het beheer en de optimalisatie van het PIM-systeem. Ontwikkel daarnaast duidelijke workflows voor de invoer, controle, en publicatie van productinformatie, en stel richtlijnen op voor data governance om de kwaliteit en integriteit van de data te waarborgen.
Terug naar de doelstellingen en KPI’s
Het uiteindelijke doel van het implementeren van een PIM-systeem is om bij te dragen aan het behalen van je marketingdoelstellingen en KPI’s. Door te zorgen voor consistente en accurate productinformatie, verbeter je de klanttevredenheid, verhoog je de conversie, en bouw je aan een sterker merk. Realiseer je echter wel dat het écht meer is dan alleen een stuk technologie implementeren, je organisatie moet meegaan in de verandering. Geef je dit voldoende aandacht dan kun je met de juiste technologie, goed opgeleide mensen en een goed doordachte strategie de volledige potentie van je content en productinformatie benutten om je bedrijfsdoelen te realiseren.
Over de auteur: Marco Fredriksen is Founding partner en digital accelerator bij FULL FORCE DIGITAL.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond