EDAY: Robotische acrobatiek van Daniel Simu zet de toon
Via America’s Got Talent bereikten Daniel Simu en zijn acrobatische robot een wereldpubliek. De opmaat daar naartoe was een ‘happy accident’ met zijn mechanische danspartner die viral ging, vertelt de Nederlander tijdens de opening van EDAY in een relaas over zijn eigenzinnige tech-uitvinding.
Ook in het circuswereld blijkt digital niet ver weg: onder jongleurs is het gebruikelijk om patroongenerators en -simulators te gebruiken, zoals Siteswap. Om nieuwe routines te ontwerpen en kennis te delen, inclusief eigen notatie. “Een soort notenlezen voor jongleurs”, aldus Simu. Het is innovatie voor “een niche van een niche van een niche”, voegt hij toe.
Zichtbaarder is innovatie in de vorm van Simu’s eigen Acrobot: een robotische acrobaat waaraan hij rond het einde van de pandemie begon te werken, bij gebrek aan een performance-partner van vlees en bloed. De uitvinding die hem uiteindelijk voor de camera’s van America’s Got Talent bracht.
In de eerste versie met alleen armen waren ruitenwissermotoren nog de cruciale onderdelen. Bijzonder breekbaar, zo wees de praktijk uit. Een tweede versie, eveneens met stofzuigerbuizen, kreeg alleen benen. Er was echter nog een flinke slag – met veel meer tijd en programmeerwerk – nodig om tot de meest soepele en acrobatische versie te komen. Het was met deze robot, die de naam Robin kreeg, dat er een overflow error ontstond en het apparaat tegen Simu aan klapte. Een happy accident zo bleek. Het filmpje ervan gig viral en een dag later lagen er drie verzoeken in zijn mailbox van tv-programma’s. Waaronder dus van America’s Got Talent.
Voor het bouwen was het vereist om sterker stil te zijn bij zijn eigen bewegingen, blikt Simu terug. Handelingen die je vanzelfsprekend vindt, zal je tot in detail ‘uit moeten leggen’ aan de robot. “Opeens dacht ik na over het aantal graden waarin ik mijn arm buig tijdens een beweging.”
Een optreden met de robot mocht tijdens EDAY uiteraard niet ontbreken. In de twee minuten durende routine, die Simu ook tijdens America’s Got Talent deed, valt op hoe menselijk de robot beweegt. Soms met een knipoog, zoals het nabootsen van spierinspanningen in een lastige horizontale houding.
En wat is nu leuker: optreden met een robot of met een mens? “Met mensen werken blijft mijn doel. Het is mensenwerk om tot een robot te komen.”
Daniel Simu tijdens America’s Got Talent
Foto: Peter Boer
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond