De beste projectmanagementtools van 2016
Het ontwikkelen van software zoals apps, websites of online diensten is een complex en creatief proces. Ontwikkeltrajecten hebben daarom de neiging uit de hand te lopen qua tijd en budget. Gelukkig zijn er goede projectmanagementtools om je software-ontwikkeling in goede banen te leiden, structuur aan te brengen en chaos te vermijden.
Er zijn ontzettend veel verschillende online projectmanagementtools beschikbaar. Ze komen en gaan in de loop der tijd. Ieder jaar duikt er wel weer een tool op die in één keer populair is. In dit artikel probeer ik de vijf beste en meest gebruikte online projectmanagementtools van 2016 op een rijtje te zetten.
De selectie is tot stand gekomen door een uitgebreide rondvraag onder opdrachtgevers en ontwikkelaars in mijn netwerk. Daarnaast heb ik veel externe bronnen geraadpleegd. Wat daarbij opviel is, dat ondanks het feit dat er waarschijnlijk honderden verschillende tools voorhanden zijn, vaak dezelfde namen worden genoemd. Daarom ga je zeker niet slecht beslagen ten ijs komen als je één van volgende ‘grote vijf’ selecteert.
- Jira
Wie zich dagelijks bezighoudt met software ontwikkeling kan eigenlijk niet om de volledige lijn van software van Atlassian heen. Jira is daarin de projectmanagementtool om Agile teams te managen. De tool onderscheidt zich omdat het een alles in één oplossing biedt.
De basis van Jira is natuurlijk het scrum board, waar de verschillende features (stories) in sprints worden ingedeeld. Maar daarnaast heeft Jira mogelijkheden om bugs te verzamelen onder ‘issues’, de voortgang te bewaken door middel van rapporten en de totale lijn van je producten en inspanningen te overzien met portfolioplanning. Voor wie daaraan nog niet genoeg heeft, zijn er meer dan 1000 add-ons waarmee je Jira kunt uitbreiden. Simpel samengevat is Jira het meest complete product.
- Slack
Slack is een relatieve nieuwkomer onder de projectmanagementtools. Gelanceerd eind 2013 en vooral in de laatste jaren snel populair geworden. Slack is op dit moment ‘hip & happening’ en het troetelkind van software-ontwikkelaars wereldwijd.
De basis van Slack is een chattool, die te organiseren is per thema of onderwerp. De communicatie kan daarbij open zijn, of gesloten en beperkt worden tot een aantal personen. Alle content binnen Slack is doorzoekbaar, inclusief de bestanden en alle conversaties. Omdat Slack zich vooral concentreert op het communicatiedeel van een softwareproject, biedt het voor alle andere zaken veel integratiemogelijkheden met externe tools.
Voor opdrachtgevers die direct toegang willen tot ontwikkelaars en daarbij niet afhankelijk willen zijn van telefoon of e-mail is Slack een ideale tool. Het devies van Slack is ‘no more e-mail’. Slack wordt door veel opdrachtgevers en ontwikkelaars in combinatie met Jira gebruikt. Deze software-ontwikkelingstools worden vaak in één adem genoemd.
-
Trello
Trello legt haar focus op eenvoud en een mooie visuele weergave. Het is een goede keuze voor minder complexe ontwikkeltrajecten. De basis is een Trelloboard met meerdere lijsten, waarbinnen teamleden kaarten toevoegen met belangrijke items. Door de kaarten naar personen te slepen verdeel je onderling de taken.
Trello doet qua weergave denken aan Pinterest. Voor wie genoeg heeft van saaie projectmanagementtools zal Trello een verademing zijn. En zeg nou zelf, als je er de hele dag naar moet kijken, wil het oog ook wat! Echte hardcore ontwikkelaars zullen zich wellicht minder thuis voelen in Trello, maar het heeft met checklists en taken genoeg aan boord om een project beter te organiseren.
- Asana
Asana werd in 2011 gelanceerd door twee voormalige Facebookmedewerkers die de productiviteit van werknemers wilden verbeteren. De nadruk van het product ligt op het behalen van doelstellingen (‘move work forward’). Ieder team kan binnen Asana een eigen omgeving realiseren. Daarin kunnen taken, projecten en communicatie geregeld worden. Door middel van een dashboard hou je het overzicht.
Wat opvalt is de rust die Asana uitstraalt. Niet voor niks verwijst de naam Asana naar een Yoga pose. De kern van Asana is taakgericht. Voor iedereen die houdt van een ‘Getting Things Done’ mentaliteit is het daarom een goede keuze.
- Basecamp
Basecamp is het vlaggenschip van het vroegere 37signals. Deze projectmanagementtool kreeg vooral veel positieve aandacht aan het begin van dit decennium. Inmiddels is het product aan zijn derde versie toe. Nog steeds is het een geschikte keuze voor iedereen die voor het eerst aan de slag wil met een project management tool. Een ideale instap keuze. Basecamp houdt alles het liefst zo simpel mogelijk. Discussies, takenlijsten en bestanden vormen de kern. Mijn persoonlijke favoriet binnen Basecamp is de tijdlijn waarin je in één oogopslag alle communicatie over de projecten heen kunt zien. Zo ben je binnen enkele minuten weer bij als je een dag niet op kantoor bent geweest.
En verder…
Natuurlijk zijn er nog legio andere project management tools die een overweging waard zijn. Het gaat te ver om ze hier allemaal te bespreken. Heb jij het idee dat de grote vijf niet voldoen aan jouw doelstellingen? Kijk dan ook eens naar Pivotal Tracker als scrum tool, Redmine of Taiga als je open source wilt gaan, Zendesk voor support of Yadera om zelfs je volledige ontwikkelbedrijf te managen. Heb je nog tips of andere alternatieven? Dan hoor ik ze graag in de reacties, want de wereld van project management tools verandert heel snel.
Tot slot
Welke keuze je ook maakt, alles is beter dan je softwareproject managen door middel van e-mail, mondelinge afspraken en rondslingerende post-its. Nagenoeg alle projectmanagementtools benadrukken het belang van onderlinge samenwerking en communicatie. E-mail is daarbij de hel waarin je niet terecht wilt komen.
Maar nog slechter is het als de tools boven echte menselijke communicatie gaan. Niks is een grotere dooddoener dan de uitspraak ‘zet het maar in Basecamp’. Deze tools horen een hulpmiddel te zijn om te organiseren en communiceren, maar mogen nooit een afschuifloket worden dat voorkomt dat jouw project als een speer door de pipeline gaat!
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
4 Reacties
Koen Verhofstad
Naast de online tools heb je natuurlijk ook nog het ultieme bord, waar de teamleden bij elkaar komen en samen met de groep hun briefjes doorschuiven, waarmee het gevoel “Yes, we can” groter wordt. 🙂
John Kivit
Hi Koen,
Ja, dat good old scrumboard zou ik zeker in ere houden!
Gijs Vroom - Emerce
Goed overzicht John. Je hebt uit de vele vele tools de shortlist wel te pakken. Wij werken zelf met Teamwork. Net als Basecamp, maar iets sneller en uitgebreider.
John Kivit - Shareforce
Dank Gijs. De keuze is wel weer wat minder geworden sinds Atlassian ook Trello heeft overgenomen begin dit jaar 🙂 . Teamwork hoor ik ook wel eens voorbij komen, maar ken ik zelf niet als gebruiker. Hebben ze iets wat ze echt onderscheidend maakt zodat jullie er voor gekozen hebben?