Hoe je eSports als nieuwe marketingkans kunt inzetten
Voor degenen die niet direct met games of de (online) gamewereld in aanraking komen is het een onzichtbare wereld die vaak wordt vergeten, terwijl juist nú de tijd is om er aandacht aan te besteden. De populariteit van eSports neemt namelijk steeds sneller toe en er liggen volop kansen voor marketeers.
Wat is eSports?
Even heel platgeslagen: mensen die kijken naar andere mensen die aan het gamen zijn. Denk dus aan een live uitzending van online gameplay waarbij soms wel honderden mensen tegelijkertijd kijken naar één gamer. Volgens Forbes verwijst de term eSports naar georganiseerd, competitief gamen onder professionele spelers. Er vallen veel soorten games onder eSports, maar de meest populaire spellen zijn over het algemeen multiplayer schietspellen waarbij je in teams speelt of het genre van de multiplayer online battle arena. Voorbeelden van populaire spellen zijn FIFA (voetbal), League of Legends (twee teams die tegen elkaar vechten), Call of Duty (first-person schietspel) en Fortnite (third-person schietspel, maar zonder bloed). Het publiek kan het spel live volgen door de arena offline of online te bezoeken via specifieke streaming platforms.
In 2018 trok deze digitale vorm van entertainment de aandacht van bijna 400 miljoen kijkers wereldwijd. Momenteel heeft Azië de grootste eSports fanbase, maar dit verandert geleidelijk. 26% van alle internetgebruikers in de UK en de VS heeft de afgelopen twaalf maanden eSports bekeken. En er gaat flink wat geld in om. Als je deelneemt aan competitief gamen en er goed in bent, kun je in slechts een paar uur een miljoen euro verdienen.
Wie zijn de kijkers?
Het stereotype voor eSport-kijkers is een puber die op zolder woont bij zijn ouders thuis. Dat is echter verre van de waarheid. De gaming-demografie bestaat uit 62% mannen en 38% vrouwen. Ook bestaat 33% van het publiek uit mensen van 16 tot 24 jaar oud, 37% is 25 tot 34 jaar oud en de resterende 30% is ouder dan 35 jaar. De meeste gebruikers hebben een gemiddeld salaris en wonen met een partner of bij hun ouders. De thuiswonende puber is weliswaar onderdeel van de groep, maar is dus zeker niet de enige.
De reden dat mensen kijken naar anderen die videogames spelen is om te leren van de besten of gewoon vermaakt worden door grappige, ervaren spelers. Veel gamers die hun eigen gameplay live streamen, maken tijdens het spelen vaak hilarische opmerkingen en reageren op opmerkingen en vragen van fans. Gamers op hoog niveau kunnen vergeleken worden met echte sporthelden en social media influencers, of creators, zoals we die vandaag de dag noemen.
Hoe kun je je als merk vestigen in het eSport-universum?
Het wordt moeilijker om generatie Z te bereiken en in een tijd waarin het belangrijke Instagram steeds meer op Facebook lijkt wat betreft de hoeveelheid advertenties en gesponsorde content, moeten merken een tandje bijzetten. Deze digitale gamewereld is dus een aantrekkelijke plek om aan deel te nemen, omdat veel jonge mensen tijd doorbrengen op eSports streaming platforms
Dit zijn een aantal manieren om je merk binnen de eSports-wereld te promoten:
- Programmatic advertising / bannering
Dit is waarschijnlijk de makkelijkste, goedkoopste en snelste marketingoplossing. Het enige wat je nodig hebt, is een goede boodschap die doorvertaald is in een banner en deze adverteren op een of meer van de grote eSports-streaming platforms: Twitch, YouTube of Mixer. Deze vorm van adverteren kan het beste worden gebruikt voor branding doeleinden. Houd er rekening mee dat het publiek kritisch is, dus gebruik geen middelmatige advertentie die niet resoneert met het publiek. Vraag eerst feedback van relevante mensen om er zeker van te zijn dat je de juiste doelgroep bereikt. - Een team sponsoren
Dit is een toekomstgerichte strategie die je uiteindelijk geld zou kunnen opleveren in plaats van dat je het uitgeeft. In vergelijking met het sponsoren van een echt sportteam, is de aanvankelijke investering groter, maar de impact zal ook langer aanhouden. Dit komt doordat het gaat om langdurige branding onder de fans van een specifiek team dat je hebt gekozen. Houd er rekening mee dat mensen jouw merk zullen associëren met dit team, dus zorg ervoor dat je een team kiest dat goed past bij je merkwaarden. - Partner met een solo-streamer / eSports-influencer
Net als elk sociaal mediaplatform kun je een samenwerking aangaan met een eSports influencer. Dit kan zich op veel manieren openbaren, maar zelfs iets eenvoudigs, zoals een gamer op hoog niveau die jouw een trui met jouw merk draagt, kan ertoe leiden dat zijn of haar volgers dezelfde trui kopen. Het gebeurt regelmatig dat kijkers dezelfde snack eten of hetzelfde drankje drinken als hun eSports ‘held’. Je bereik is misschien wat lager dan de twee hierboven genoemde opties, maar fans van streamers zijn vaak extreem gehecht aan hun held en volgen hun acties blindelings. De kosten kunnen sterk variëren per speler, maar het is zeker mogelijk om met een kleiner budget te beginnen. - Sponsor een toernooi
Dit kan met name goed werken als je op zoek bent naar lokale bekendheid. Om je een idee te geven van het mogelijke effect: wist je dat het grootste evenement in de geschiedenis een eSports-toernooi was? Deze vorm van eSports adverteren is relatief duur en heeft een groot, maar kortlopend resultaat.
Sports vs. eSports
Er is één vraag die op de een of andere manier altijd aan de orde komt wanneer we het over eSports hebben: “Kunnen we eSports echt vergelijken met sport in de echte wereld?” Er zijn hier verschillende meningen over, maar één ding is zeker: een ster zijn als eSports-speler vereist dezelfde mentaliteit als die van een topsporter. Vereisten voor veel spelers zijn een dagelijkse training van 6 tot 8 uur, een gezond dieet, een goede nachtrust, en ja, fysieke training komt er ook bij kijken. Om een winnaar te zijn in de enorme eSports-wereld is het van groot belang dat je in goede conditie bent. Je moet alert zijn en supersnelle reflexen hebben. Stel je eens voor: trainingshuizen voor de meest getalenteerde spelers, waarin ze een strikt regime volgen op het gebied van voeding, fitness en training. Dit is van toepassing op eSports.
Neem het serieus
We moeten beginnen met het toevoegen van eSports aan onze lijst met marketingkanalen. Het kost wat tijd om te bepalen welk spel, type spelers, platform en marketingtactieken in deze specifieke wereld het beste bij jouw merk en doelgroep passen. En zoals altijd, zorg ervoor, net als bij elk ander type marketing, dat je relevant bent en dat je iets laat zien wat interessant is voor de doelgroep.
Over de auteur: Fieke Ripping werkt als Global Marketing Manager bij Dept.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond