Op reis? Zo houd je je laptop – en bedrijfsgeheimen – veilig
In het decennium dat de digital nomad voortbracht, is werken op een vaste locatie voor veel professionals al lang verleden tijd. Maar op het moment dat je als werknemer of ondernemer het kantoor verlaat, ben je nog kwetsbaarder voor cybercriminelen dan binnenshuis. Hoe kun je jezelf en je data op reis beschermen?
Als je met je laptop of devices op pad bent, worden de mogelijkheden voor cybercriminelen sterk vergroot. Zo kan een spion van een buitenlands regime kan op het vliegveld tegen je aan botsen en met een apparaatje in zijn rugzak de data van je toegangspas van kantoor stelen. Ja, dat klinkt wel heel erg Hollywood…
De kans dat je op reis ten prooi valt aan een eenvoudige methode om je data te stelen is echter veel groter. Zo waarschuwt de FBI Amerikaanse reizigers al jaren voor het gebruik van openbare wifi-netwerken in hotels en op luchthavens, omdat het een beproefde manier is om malware op apparaten te installeren. Via een openbaar wifi-netwerk meekijken wat andere gebruikers op het netwerk op dat moment uitspoken klinkt makkelijk, maar een hacker heeft zo’n openbaar wifi-netwerk niet eens nodig! Heel behulpzaam een oplader aan je uitlenen of neerleggen in je hotelkamer is voldoende om gevoelige informatie van je apparaten af te halen.
Checklist
Bescherm jezelf in binnen- en buitenland tegen dit soort praktijken met deze tips. KnowBe4 geeft deze tips altijd mee aan klanten en medewerkers die op vakantie gaan of vanwege hun functie regelmatig reizen.
- Zet automatisch verbinden met een wifi-netwerk uit, net als bluetooth, Touch ID, en alle opties voor Near Field Communications (NFS) zoals Airdrop en mobiel betalen. Dit zijn allemaal makkelijke ingangen voor cybercriminelen.
- Blijf weg van openbare wifi-netwerken. Gebruik in plaats daarvan een VPN-verbinding of een mobiele hotspot.
- Verbindt alleen met wifi-netwerken die je kent (en let goed op of er geen spelfouten of extra tekens in de naam van het netwerk staan).
- Zorg dat je een apparaat op afstand kunt vergrendelen en informatie kunt wissen (die functies kun je aanzetten).
- Deel niets. Zet het delen van bestanden uit, net als het delen van de printer, het delen van je locatie en GPS. Ook op sociale media kun je beter niet je locatie verklappen.
- Gebruik nooit een geleende oplader of een openbaar oplaadpunt. Het klinkt misschien vergaand, maar zelfs het oplaadpunt in je hotelkamer kan door hackers worden ingezet. Het is het veiligst om een eigen powerbank te hebben.
- Gebruik een privacyscherm, zodat mensen niet over je schouder op je scherm kunnen meekijken.
Een bonustip: als je de financiële middelen hebt (of je baas extra budget heeft) kun je overwegen om een tweede laptop aan te schaffen, speciaal voor vakanties en zakenreizen. Op die laptop moet je niet meer hebben staan dan de hoogstnodige informatie. Je reguliere laptop met de meest gevoelige bedrijfsgegevens laat je thuis, binnen het vertrouwde netwerk. Dat blijft de meest veilige plek voor je apparaten.
Fijne reis!
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond