Support voor webwinkelsoftware Magento 1 én 2.1 stopt
Al voordat Magento 2 uitkwam werd er druk gespeculeerd over de ondersteuning voor Magento 1. De grote vraag was natuurlijk: wanneer houdt Magento op met het ondersteunen van deze versie? Magento blijft het dan nog achttien maanden doen. Het stoppen van het leveren van support voor het Magento 1 platform heeft grote gevolgen.
Beveiligingsupdates zijn namelijk een essentiële vereiste voor sites om veilig en compliant te blijven. Om de zoveel tijd brengt Magento een patch uit die ervoor zorgt dat je webshop optimaal kan presteren en maximaal beveiligd is. Door ervoor te zorgen dat je altijd de nieuwste patches installeert, kun je niet alleen gebruik maken van de nieuwste features, maar voorkom je ook dat jouw site kwetsbaar is voor kwaadwillenden. Het is dus belangrijk om altijd alle patches van Magento te installeren.
Je webshop nog tot juni 2020 veilig en compliant
Voor de Commerce versie zijn de volgende data bekend:
Magento heeft aangegeven dat klanten nog support krijgen zolang de licentie loopt. Versie 1.14 is in Juli 2014 uitgebracht. Dit betekent dat Magento maar liefst minimaal zes jaar support heeft geleverd.
De security en quality fixes zijn alleen van toepassing op de core van Magento. Dus niet op externe toepassingen en/of extensies van derden.
Magento stopt met ondersteuning PHP 5.6
De data van de Open Source versie ziet er als volgt uit:
Naast de aankondiging van het einde van support voor Magento 1 heeft Magento ook een mededeling gedaan over het ondersteunen van PHP 5.6. Zoals bekend zal de support vanuit PHP zelf voor de versie 5.6 stoppen op 31 december 2018.
Magento heeft daarom ook besloten hierin niet meer te investeren. Doordat alleen de versie PHP 7.2 doorloopt qua support tot juni 2020 zal Magento zorgen dat Magento versies Commerce 1.14.2+ en Open Source 1.9.2+ hiervoor nog een patch zullen krijgen. De releasedatum van deze patch is op dit moment nog niet bekend. Dit zal zeker voor december 2018 plaatsvinden.
Ook voor Magento 2 heeft dit invloed.
Migratie van Magento 1 naar Magento 2
Nu het einde van Magento 1 echt in zicht is, is het voor de Merchant met een Magento 1 webshop enorm belangrijk om op korte termijn een beslissing te gaan nemen. Er zal namelijk rekening gehouden moeten worden met de doorlooptijd voor de ontwikkeling. Collega Johan schreef een blog over de migratie naar Magento 2.
Support voor Magento 2
Merchants die al Magento 2 gebruiken moeten zich bewust zijn van de lifecycle van diverse versies. Magento heeft aangegeven dat zij elk kwartaal een nieuwe versie zullen releasen. Zo gaven ze opnieuw aan dat ook voor ‘oudere’ versies van Magento 2 op een bepaalde datum het uitbrengen van patches zal stoppen.
In de Magento Software Lifecycle Policy staat onder andere deze tabel:
In de tabel kun je zien dat bijvoorbeeld voor Magento Commerce 2.2. de support stopt per september 2019. Het is dus belangrijk om elk kwartaal ruimte in te plannen om de update door te voeren.
PHP voor Magento 2
Omdat de support voor Magento 2.1 doorloopt tot juni 2019, zal Magento hier ook voor december 2018 een patch uitbrengen om ook PHP 7.1 te ondersteunen. Er is al aangegeven dan er geen release zal komen om versie 2.1. geschikt te maken voor PHP 7.2. Ook voor Magento 2.2. zal er geen release komen om PHP 7.2. te ondersteunen. Magento 2.3. zal daarom direct bij het uitbrengen versie 7.2. ondersteunen.
Roadmap voor huidige Magento 2 merchants
Niet alleen online verkopers met Magento 1 moeten nu wakker worden. Ook merchants met een oudere versie dan Magento Commerce 2.2 zullen voor juni 2019 moeten updaten.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
9 Reacties
Jeroen Bos - Ecommerce Result
Goed stuk Mathijs!
Ik hoor zo vaak van IT managers dat ze “lekker goedkoop” Magento kunnen inzetten, maar ze realiseren zich niet dat Magento, net als WordPress een volledig Open Source oplossing is wat continue onderhoud nodig heeft. Dus of zelf doen met veel expertise in huis, of elke update ( en dat zijn er dus tenminste vier per jaar ) uit laten voeren door een gespecialiseerd Magento partner.
Voor veel bedrijven blijkt nu steeds meer dat het “goedkope” open source helemaal niet zo goedkoop is en dat men veel beter uit is met een gehoste vendor oplossing. Geen zorgen en een vaste prijs per maand. Wel uiteraard zorgen dat de oplossing bij je businesscase past, want anders ga je op een andere manier onderuit.
Bjørn Hascher - ecManager
De onjuiste perceptie van geen vendor lock-in en goedkoop komen wij helaas ook vaak tegen. De overname van Adobe maakt de koers van Magento nog onzekerder en zal het nog veel duurder maken. Gelukkig zijn er alternatieven waar je niet hoeft te piekeren over support en je gewoon vaste kosten per maand hebt, zoals ecManager SaaS met Microsoft Azure.
Max
De opensource versie biedt enorm veel vrijheid aan partijen. Vrijheid die bedrijven in staat stelt stappen voor te blijven op de concurrentie en dus competitief te zijn. Standaard e-commerce pakketten in de cloud schieten daar enorm te kort. Vergelijk het met een Formule 1 race waarbij meerdere teams dezelfde motorleverancier kunnen hebben maar toch de vrijheid hebben om het chassis met de aerodynamica zelf in te richten en zo sneller te zijn dan de concurrent.
Het tegenovergestelde zou een race zijn waarbij iedereen dezelfde auto uit de cloud rijdt en je nauwelijks verschil maakt ten opzichte van je concurrenten. Dit gaat dan om de standaard e-commerce pakketten.
Bovendien uit een vergelijking die wij maakte met een grote SaaS leverancier uit de VS waren de kosten ongeveer gelijk. De SaaS leveranciers vragen vaak een omzetfee.
Dat de opensource variant ook investeringen vergt is zeker waar en ook die kun je zo duur maken als je wilt maar het zijn juist die investeringen waar je als bedrijf concurrentievoordeel mee kunt behalen mits je de juiste mensen in dienst hebt. Daarbij is de opensource community ook een verrijking voor de lock in versie.
Grt,
Max
Bjørn Hascher - ecManager
@Max De stelling dat saas / cloud oplossingen niet aanpasbaar zijn is niet juist. Aan de onderkant van de markt wellicht. (Woocommerce, Lightspeed, Shopware, Nopcommerce) ecManager bijvoorbeeld is een single tenant Azure cloud oplossing met open source modules. Een maximaal aanpasbare standaard én schaalbaar. Zelfs in de saas editie. Maar ook een Episerver, Commercecloud of Demandware zijn aanpasbaar. Ook is een fee op omzet lang niet bij alle leveranciers het geval. Magento hanteert overigens zelf ook het omzetfee model voor hun serieuze oplossing en zit je zo op 50k per jaar.
Jeroen Bos - Ecommerce Result
Het succes van Ecommerce ligt niet in IT maar in strategie, propositie en klantbeleving. Wanneer er iets aan die ingrediënten niet klopt, kun je de beste machine neerzetten, maar gaat het nog steeds geen succes worden.
Een Ecommerce oplossing is dus slechts een stuk gereedschap. Wanneer je gaat finetunen in je operatie op het gebied van functionaliteiten, performance en daaraan verbonden kosten, dan ben ik er inmiddels zeker van dat je niet aan een pure Open Source oplossing als Magento moet beginnen. Ja, er zijn vele grote bedrijven die nog steeds op Magento draaien, maar evenveel grote bedrijven met Magento kloppen op onze deur met de vraag om hen te helpen met een re-platforming. Bij allen is de boodschap duidelijk: wij willen af van het amateurisme van Magento.
Wat zoeken middelgrote bedrijven dan wel? Die zoeken zekerheid, stabiliteit, performance en een platform wat een basis vormt voor Ecommerce. Alle overbodige zaken, waarvan er steeds meer in Magento wordt gestopt, wil men in simpel integreerbare (SAAS) oplossingen.
Erik Greefhorst - ceo - BZTRS. Agency bv
In het verleden hebben wij veel met Magento gewerkt en hebben besloten om alleen nog met Shopware te gaan werken omdat Shopware veel hoger scoort op gebruiksvriendelijkheid en onderhoudbaarheid. Simpel gezegd ben je als Shopware gebruiker als het ware je eigen grafisch designer en ben je veel minder afhankelijk van programmeurs en externe plugin ontwikkel bedrijven dan bij Magento.
Magento 2 is een compleet nieuw systeem, waarbij Magento 1 webshops geen eenvoudige upgrade kunnen uitvoeren, maar min of meer opnieuw moeten beginnen, met de nodige investeringen in het inrichten en overzetten van de database, design en structuur.
Magento plugins voor Magento 2 zijn er aanzienlijk minder dan voor Magento 2, terwijl Magento 2 toch al een tijdje beschikbaar is op de markt. Verder is het nog maar de vraag of alle ontwikkel bedrijven die plugins schrijven voor Magento 1 dit ook voor Magento 2 gaan doen, omdat dit om visie en extra investeringen van de plugin ontwikkelaar vraagt. In een e-commerce platform markt die veel meer aanbieders heeft dan tot 10 jaar geleden.
Om risico’s en mogelijkheden voor de Magento 1 webshop goed in te kunnen schatten voor een migratie naar of Magento 2 of naar Shopware bieden wij een Magento vs. Shopware Scan aan voor bedrijven, zodat zij een onderbouwde beslissing kunnen nemen. Op basis van onze Magento en Shopware expertise geven wij dan onafhankelijk advies en inzicht, waar je iets aan hebt en wat je kan bespreken met je eigen Magento of Online Partner.
We schreven al eerder over Magento vs Shopware:
https://bztrs.nl/blog/magento-vs-shopware-de-beste-keuze/
Rogier Hosman - Youwe
Wat een heerlijk onafhankelijke reacties allemaal 😉
Helder stuk Mathijs!
Marloes - Madia: Full service e-commerce specialist
Goed stuk, hopelijk komt het ook bij de partijen terecht die moeten gaan overstappen 😉
Ben benieuwd wat het einde van de support met de Magento-markt gaat doen de komende maanden/jaren.
Michel van Hattum - Snowball
Het kan me heel goed voorstellen dat voor veel webshop ondernemers die op Magento 1 draaien, het een hoofdpijn dossier is geworden. Wat moet je nu doen, migreren of overstappen? En wie moet je nu geloven? Objectiviteit is natuurlijk ver te zoeken als je met specialisten gaat praten.
Dat open source flexibel is klopt tot op zekere hoogte, maar als je op een gegeven moment gedwongen wordt te investeren om te migreren, en vervolgens ook nog alle extensies opnieuw moet kopen…tja….
Keuzes keuzes keuzes, gelukkig zijn die er genoeg, maar alles begint wel bij een goed onafhankelijk advies.