Waarom je afbeeldingen altijd een Alt-tekst moeten hebben
Een tekst schrijven volgens de SEO-regels is niet heel lastig. Ook een afbeelding toevoegen in WordPress is makkelijk, maar de vindbaarheid hiervan is vaak nog flink te verbeteren. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten. De Alt tekst, bijvoorbeeld.
Wat is Alt tekst precies?
Alt tekst is een kort tekstje dat in de code van elke afbeelding in je artikel wordt gebruikt. Mocht de afbeelding om welke reden dan ook niet geladen kunnen worden, dan wordt de Alt tekst getoond als alternatief.
Waarom is de Alt tekst zo belangrijk?
Veel bloggers slaan het invullen van een Alt tekst voor afbeeldingen vaak over. Maar je moet begrijpen dat afbeeldingen zonder titels en Alt teksten niet goed geïndexeerd kunnen worden door een zoekmachinebot. Het is als een blinde vlek. Het toevoegen van een relevante Alt tekst is iets heel simpels dat vrijwel geen extra tijd kost, maar wel heel belangrijk is om je website hoog te laten scoren in de zoekresultaten.
Hoe kan ik Alt tekst aan een afbeelding toevoegen?
In WordPress heb je twee manieren om een Alt tekst aan een afbeelding toe te voegen: Automatisch of handmatig. Er zijn verschillende plugins, zoals bijvoorbeeld SEO Friendly Images, die automatisch een Alt tekst aan je afbeelding toevoegen. En een plugin als Check Image Alt Tekst controleert alle afbeeldingen in je media bibliotheek op missende Alt teksten. Maar je kunt de Alt tekst ook handmatig invoeren bij het uploaden of selecteren van een afbeelding.
Wat is een goede Alt tekst?
Hieronder een aantal belangrijke richtlijnen voor de Alt tekst:
- Een Alt tekst moet kort maar beschrijvend zijn. Zorg dat de tekst een goede representatie van de betreffende afbeelding is.
- Gebruik één of twee woorden uit de titel van je artikel in de Alt tekst.
Ongeacht het onderwerp waar je over schrijft, voeg je in principe altijd een afbeelding aan je artikel toe die relevant is aan het artikel. Zorg daarom dat je één of twee belangrijke zoekwoorden uit de titel in je Alt tekst verwerkt. Ook dit is belangrijk voor zoekmachine optimalisatie.
- Probeer meer specifieke zoekwoorden te gebruiken. Voer zo nu en dan een zoekwoord analyse uit om erachter te komen op welke zoekwoorden of combinaties van zoekwoorden je doelgroep zoekt.
Wat is er nog meer belangrijk bij afbeeldingen in WordPress?
Behalve de Alt tekst is ook de titel van je afbeelding belangrijk om in te vullen. Ook hierbij is het zaak dat je een korte, relevante tekst gebruikt. Denk ook na over het bestandsformaat van de afbeelding; je kunt .JPG, .GIF, .BMP en .PNG afbeeldingen uploaden, maar zoekmachines willen snel indexeren en dat gaat het beste met .PNG bestanden. Dit bestandsformaat heeft dan ook de voorkeur.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
5 Reacties
Martijn Beumers - Axendo
Dit is niet alleen belangrijk voor de blinde vlek van een zoekmachine, maar vaak ook cruciaal voor blinden en slechtzienden die schermleessoftware gebruiken. En een goede ALT-tag is binnenkort zelfs wettelijk verplicht voor websites (en apps) in de publieke sector: https://www.digitoegankelijk.nl/actueel/nieuws/2016/11/01/europees-parlement-stemt-in-met-richtlijn-voor-toegankelijke-websites-en-apps.
Stefan - Hulc.nl
SEO Friendly Images heeft al 2 jaar geen update meer gehad en werkt niet meer goed in de laatste versies van WordPress. Staan momenteel meer negatieve reviews dan positieve bij de plugin.
Ook je tip over woorden uit de titel in de alt-tag zet ik mijn vraagtekens bij. Als je een stuk over honing schrijft en je plaatst er een foto van een bij bij (pun intended), dan moet je daar geen ‘honing’ bij typen. Google snapt de link tussen de titel en de foto toch wel waarschijnlijk.
Succes!
Toon Vanlergberghe
> Gebruik één of twee woorden uit de titel van je artikel in de Alt tekst.
Dat is een bijzonder slecht en gedateerd advies.
Ed Boon - VisionEd
De 2 genoemde plug-ins in dit artikel zijn niet meer actueel. Graag verwijderen uit dit bericht.
Daarnaast is het belangrijk dat een alt- tekst zo duidelijk mogelijk verwoord wat een afbeelding voorstelt.
https://www.w3.org/Translations/WCAG21-nl/#begrijpelijk
Zo kunnen Screenreaders identificeren wat een afbeelding voorstel voor gebruikers met een visuele beperking.
Alvast dank
Marianne van der Ploeg
De foto boven dit bericht en de foto van de auteur hebben zo te zien ook geen alt-tekst…
Misschien een idee om dit toe te voegen?