Zo werken de beste digital bedrijven van Nederland – deel 2: Springest
Anders dan anders. Je gaat wat meemaken. Het ideale bedrijf om een stagedag te doen. Holacracy Safari. Vrijheid. Transparantie. Kreten die mij letterlijk ter ore zijn gekomen als ik vertelde dat ik ‘stage’ ging lopen bij Springest.
9:15 uur kom ik aan bij bedrijfsverzamelpand HNK aan de Van Diemenstraat 192 in Amsterdam. Ik word naar de derde etage gestuurd waar Springest een kantoorruimte heeft van ongeveer vijfhonderd vierkante meter. De eerste indruk is fris en rustig – er zijn ook nog niet heel veel mensen. Er wordt door sommigen gebeld, maar niet luid of druk.
Ruben Timmerman, oprichter, rijst op vanuit een van de middelste bureaus. “Je kunt straks aanschuiven bij de Alignment Tactical Meeting om 9:30 uur.”
Holacracy
Springest is de grootste marktplaats van Nederland voor opleidingen en cursussen. Veel mensen zullen Springest en Ruben vooral kennen van het bijzondere besturingssysteem: Holacracy. Ik had er al vaker van gehoord en heb zelfs een keer een lezing van Ruben bijgewoond over het besturingssysteem. Ook mijn vorige stagebedrijf SRPRS.me had Holacracy (deels) doorgevoerd, maar wat is het nou precies?
“Met Holacracy hebben we geen managers. Ik ben er mee begonnen toen we zo hard groeiden dat we eigenlijk een managementlaag moesten nemen. Ik wilde dat niet. Bij ons heeft iedereen zijn eigen rol en verdelen we verantwoordelijkheden.” legt Ruben uit.
Alignment Tactical Meeting
“Ja, tijd, we moeten naar boven, het is half 10,” zegt Ruben me. “Ja, alles is stipt op tijd hier. Je mag gewoon mee en op de tweede rang plaatsnemen als spectator.” We lopen de trap op naar de vergaderruimte waar al zes man staat, ja staat, te wachten. Aan de muur hangen twee grote tv-schermen: op de linker een drietal gezichten die vanuit huis – vermoed ik – werken en op de rechter een spreadsheet met de KPI’s.
Bij Hulc hebben we veel meetings, maar nooit zo gestructureerd als deze. Ik kreeg een gelamineerd A4’tje met daarop de terugkerende agendapunten. De facilitator (lees: voorzitter) volgde deze zeer strak en iedereen hield zich keurig aan de regels.
De regels, tja, die zijn overal aanwezig. Veel trouwens. Mega veel. Dit zorgt voor structuur en tegelijkertijd vrijheid, doordat iedereen binnen de regels zelf invulling aan zijn of haar rol mag geven.
Mario Kart met een salade op schoot
Tijdens de zeer uitgebreide lunch, inclusief saladebar en verse sappen, ervaar ik hoe vrij iedereen echt is. Lunchen kan vanaf 12:30 uur en kan tot – uhm.. ja – tot alles weggehaald is ergens halverwege de middag. Kijk maar wanneer je luncht.
Een groepje is ondertussen aan het tafeltennissen, vier man speelt Mario Kart en ik neem plaats naast de groep die een potje aan het pesten is. Inmiddels is het gaan sneeuwen buiten, maar dat weerhoudt een ander groepje er niet van om een frisse neus te gaan halen. Chill is de sfeer die hier ademt.
Ik ontdek de saladebar en sta versteld van de luxe producten. “Ja mega relax dat het allemaal geregeld wordt hier,” zegt mijn buurman nadat ie een twee op de kaartenstapel werpt en roept: “Twee kopen!”.
Rollen maar geen functies
“Dat maakt echt niet uit,” antwoord Bas op de vraag hoe laat hij moet beginnen. “Je hebt verantwoordelijkheden en die moeten gewoon af. Of je dat in de trein, thuis of hier doet maakt niet uit.” Bas (27) schreef zijn scriptie over Holacracy en is daarna blijven plakken. Hij vervult nu de rol van Leer Adviseur. “Maar ik heb nog een rol,” vertelt hij bijna glunderend. “Ik ben ook verantwoordelijk voor de meditatie pauze om 15:00 uur.”
Bij Springest zijn alle mogelijke taken verdeeld in rollen met bijbehorende verantwoordelijkheden. Dit is een onderdeel van de Holacracy. Dit geldt voor de welbekende taken zoals marketing en sales, maar er is ook iemand verantwoordelijk voor de lunch en dus zelfs voor de gezamenlijke meditatie.
A-players
Stipt 11:00 uur ga ik mijn “meeting” in met Ewout. Er staat een interview gepland met hem waarin ik de structuur van de organisatie probeer te achterhalen. Ewout is Lead Link (een soort manager nieuwe stijl) van sales voor de B2B tak van Springest.
Transparantie is ook hier overduidelijk, want ik word overspoeld met nuttige en leerzame informatie. “Wij geloven in het ontwikkelen van groeipotentieel bij mensen,” vertelt Ewout. Ik vraag of Holacracy alleen geschikt is voor gedisciplineerde A-players, de top van de top. Er wordt namelijk veel zelfstandigheid verwacht terwijl sommige werknemers juist afgebakende taken en een manager fijn zullen vinden, kan ik me voorstellen. Het lijkt me dan ook niet voor iedereen een geschikt besturingssysteem. “Door Holacracy ontstaan er juist meer A-players die anders geen A-player zouden zijn,” antwoordt Ewout. Ik reageer: “Als ze de kans krijgen.” “Ja, en als ze die kans vervolgens ook pakken, want dat moet iedereen alsnog zelf doen. Dit wordt aan alle kanten gestimuleerd. Zo is er bijvoorbeeld voor iedereen, ongeacht rol, een minimum ontwikkelbudget van €1000 per jaar. Minimum dus hè.”
Ewout geeft nog een aantal voorbeelden waaruit blijkt dat Springest enorm veel investeert in persoonlijke ontwikkeling. Een opvallende vind ik de hackday, waarbij iedereen, ongeacht je rol, een dag iets verbetert of bouwt, iets anders dan je normale werk. Zo gaan er niet-programmeurs aan de slag met programmeren. “Wie weet blijk je daar wel enorm veel talent voor te hebben!”
Ik schijn een HiPPo te zijn
Ewout: “Jij bent een HiPPo.” Ok, vreemde wending van het gesprek, denk ik nog. Ik ben benieuwd naar wat zijn uitleg gaat zijn. Hij laat me een tekening zien waarop de Hippo uiteindelijk bepaalt. “Jij bent de Highest Paid Person en jouw Opinion telt. Jij bent de hippo. Dit wil je dus voorkomen.”
Het wordt me steeds duidelijker. Bij Holacracy kan iedereen een voorstel doen en kunnen de andere daarop schieten. Een voorstel of toegewezen rol afwijzen mag, maar alleen als je met data kunt onderbouwen dat het schadelijk is voor de purpose.
Chief Happiness Officer
Happiness, dat is denk ik het keyword van deze organisatie. Ruben noemt zichzelf dan ook liever Chief Happiness Officer dan CEO. Ewout vertelt: “Ruben heeft ieder kwartaal met iedereen een persoonlijk gesprek. Hij gaat dan graag lopen en neemt gerust een uur de tijd voor je. En dat zijn inmiddels dus al 50 gesprekken. Ook als je privé issues hebt dan proberen we er alles aan te doen om je te helpen. Als je lekker in je vel zit is dat natuurlijk beter voor de sfeer, maar je bent ook gewoon aantoonbaar productiever.”
Dat happiness-gehalte voel ik overal terug op de vloer. Mensen zijn open, toegankelijk, helpen elkaar en lijken gewoon enorm goed in hun vel te zitten. Er wordt gelachen, maar ook hard gewerkt. Er is goede koffie (al lijkt dat niet heel populair behalve bij mij), vers fruit, een saladebar, een leeshoek, een game-hoek, pingpong tafel en ga zo maar door. Letterlijk de helft van het kantoor is ingericht als ‘lounge’ met dergelijk vertier.
Dan mag je gongen
Ik sta op de Jura koffiemachine te wachten als ik een enorme gong hoor aan de andere kant van het kantoor. “Iemand heeft zojuist een grote boeking gedaan,” vertelt Nick (28) die zelf Leer Adviseur is. Hij zag me verbaasd kijken en legt verder uit: “Als je iets moois bereikt hebt dan mag je gongen.”
Bram, Lead Link Marketing vertelt me, wederom openhartig, over de marketingactiviteiten waar hij verantwoordelijk voor is.
“Alles draait om de website. Dat is onze motor. Zoals je nu weet heeft iedereen metrics die we in de gaten houden. Voor marketing houden we web traffic in de gaten,” legt Bram uit. “En conversie-optimalisatie dan? Hoe zorg je er dan voor dat je het maximale uit je bezoekers haalt?” vraag ik. Bram: “Nee, dat doet de cirkel Product. Zij zijn verantwoordelijk voor het zo goed mogelijk maken van ons product: de website.”
Ah, oké; Ieder z’n rol. Holacracy.
Ik ben de eerste die het pand om 17.02 uur verlaat. Iedereen zit nog in de zone. Maar wow, wát een dag. Ik heb ontzettend veel nieuwe insights opgedaan op het gebied van organiseren, structuur, verantwoordelijkheden en nog duizend dingen. Voor all the way Holacracy vind ik het nog te vroeg, omdat het team van Hulc te klein is voor allerlei cirkels en rollen. Toch ga ik wel degelijk elementen overnemen en direct doorvoeren. Zo zal ik inzichtelijk maken wat er bij Hulc eigenlijk allemaal voor taken en verantwoordelijkheden zijn en zullen we deze – gezamenlijk natuurlijk – toewijzen aan de meest geschikte persoon. Ook het wekelijks doornemen van de KPI’s is iets dat ik meer structuur wil geven.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
3 Reacties
Bram Speelman - Springest
Jordi, bedankt voor je bezoek. Ik ben benieuwd hoe wij verschillen ten opzichte van het bedrijf van de gemiddelde Emerce bezoeker.
Ik kan me bijna niet voorstellen dat er mensen zijn die niet willen werken zoals wij dat bij Springest doen 😉
Jordi Bron - Hulc
Hi Bram,
Mijn dagje Springest was zeker inspirerend. Ik heb hier op kantoor ook al enkele aspecten van jullie aanpak doorgevoerd, zoals de Tactical Alignment meeting.
Maar ik houd je op de hoogte van de verdere vergelijkingen met de andere ‘stage’bedrijven!
Sjoerd
Persoonlijk heb ik niet zoveel met de ‘kijk ons nu hip zijn’-cultuur.
Het zal zeker niet bij ieder bedrijf werken. Als het goed werkt voor Springest: super interessant om er over te lezen!