Trends in videomarketing in 2017
Waar videocontent vorig jaar al steeds meer aanwezig was, zal het dit jaar een hoogtepunt bereiken, of in ieder geval nog meer aanwezig zijn (op allerlei manieren). Met ‘video’ doel ik nu voor het gemak even op alle soorten bewegend beeld, zoals gefilmd materiaal en gifjes. Wat zijn de trends in 2017?
In the moment – Facebook live video’s
Er is steeds meer behoefte aan ‘in-the-moment-content’, waarbij we ‘real time’ beelden te zien krijgen. Facebooks meest recente video feature, Facebook Live, werd gelanceerd in 2016 en zal in 2017 nog veel vaker gebruikt worden. Mensen gaan dit jaar meer video’s uploaden, delen en ontdekken via Facebook. Je ziet in een live video direct hoeveel mensen er op dat moment kijken (in onderstaand voorbeeld dus 133) en je ziet de emoticons door de video zweven.
Er zijn ook bedrijven die via Facebook Live prijzen weggeven. Deze prijzen komen dan bijvoorbeeld in beeld bij een X-aantal kijkers of likes. Zo wordt online video steeds interactiever. Samen met het gevoel van erbij horen, ergens deel van uitmaken, is live video een bijzonder krachtig communicatiemiddel. Bovendien krijgen live video’s meer voorrang ten opzichte van video’s die geüpload zijn. In de zomer van 2016 voorspelde Mark Zuckerberg al het volgende:
Ook verwachten we dat Instagram binnenkort met een soortgelijke functie komt. Tijd dus om ermee aan de slag te gaan, wanneer het interessant is voor jouw business. Wat je er zoal mee kunt doen lees je in deze blog.
Kennis en inspiratie – How to video’s
Een andere trend rondom video heeft te maken met de verschuiving van persuaderen (overhalen, overtuigen) naar instrueren en inspireren. Video wordt bijvoorbeeld ingezet om te laten zien hoé je iets doet, zogenoemde ‘how to video’s’ of ‘do it yourself video’s’ (DIY). Deze trend zal in 2017 door steeds meer bedrijven worden toegepast. How to video’s zijn eenvoudig zelf te maken. Je kunt ze vaak vanaf 1 standpunt filmen, bijvoorbeeld van bovenaf. Bij het editen kun je de video versneld afspelen en eventueel voorzien van tekst, zoals in onderstaand voorbeeld gedaan is.
Bij how to video’s gaat het vaak om het inspireren van de consument. De video is oplossingsgericht. Vraag jezelf dan ook af of (en op welke manier) een how to video geschikt is voor jou om in te zetten. Een paar voorbeelden:
- laat kijkers zien hoe ze een valentijnsboeket kunnen samenstellen (bloemist)
- laat kijkers zien hoe ze bloemen op de juiste manier afsnijden (bloemist)
- laat kijkers zien hoe ze oefeningen thuis kunnen uitvoeren (personal trainer)
- laat kijkers zien hoe ze hun gebit goed schoonmaken in X stappen (tandarts)
- laat kijkers zien hoe ze waaier servetten vouwen (restaurant eigenaar)
- laat kijkers zien hoe ze kasten op diverse manieren kunnen inrichten (bouwmarkt)
Of je direct verkopen genereert met een dergelijke video? Nee, waarschijnlijk niet. Maar je creëert wel content die waardevol is en hiermee zorg je voor binding en aanzien (autoriteit).
Openheid en betrokkenheid – Behind the scenes video’s
Steeds meer bedrijven laten zien wie ze zijn en wat ze doen. Hier zien we (weer) een belangrijke overkoepelende trend: realiteit boven kwaliteit. Consumenten zijn steeds minder gevoelig voor het masker dat bedrijven opzetten richting de buitenwereld. Houd het daarom ‘real’ en authentiek, filmen met je telefoon kan vaak prima (of natuurlijk via Facebook Live)!
Sociale aanbevelingen – User generated video
Nog steeds is mond-tot-mond reclame één van de meest effectieve vormen van marketing. Potentiële klanten zijn eerder geneigd je boodschap te geloven als zij positieve ervaringen horen van andere gebruikers. Bij user generated video’s gaat het om video’s die door gebruikers zijn geüpload. We kennen bijvoorbeeld de populaire unboxing video’s die worden ingezet door bloggers (of: meestal door bedrijven die bekende bloggers inhuren), waarbij een product wordt uitgepakt en getest.
User generated video’s hebben drie grote voordelen:
- ze hebben een erg hoge geloofwaardigheid;
- ze hebben een groot (en relevant) bereik;
- ze zetten eerder aan tot actie.
Allemaal leuk en aardig, maar hoe kom je nou aan user generated content? Niet iedereen heeft het budget om een ‘social influencer’ in te huren. Het mooiste zou natuurlijk zijn als mensen uit zichzelf hun ervaringen met je zouden delen, maar dit is helaas niet altijd het geval. Je kunt je doelgroep daarom het beste stimuleren, bijvoorbeeld door er een winactie aan te koppelen of door producten weg te geven aan bepaalde personen die kenmerkend zijn voor je doelgroep (ambassadeurs) in ruil voor een video met hun ervaring.
Een andere manier is om zelf actief ervaringen te verzamelen en vast te leggen middels video. Het is dan niet echt user generated, omdat jij zelf uiteindelijk degene bent die de video maakt en uploadt, maar je maakt wel handig gebruik van jouw ambassadeurs. Dirk van den Broek zet deze strategie slim in. In onderstaande video’s wordt steeds hetzelfde video-stramien gebruikt, maar telkens met een ander product.
Het meest kenmerkende aan de video’s is dat we ‘gewone’ mensen zien, die net als jij en ik boodschappen aan het doen zijn.
Bewegend beeldmateriaal
Naast video heb je ook andere bewegende content, waarvan een gifje een mooi voorbeeld is. Op Giphy.com vind je talloze bestaande gifjes, die je op eenvoudige manier kunt gebruiken voor bijvoorbeeld je eigen social media. Zoek op een bepaald onderwerp en klik op een gewenst gifje. Kies voor ‘share’ als je hem bijvoorbeeld wilt delen via Instagram, Giphy stuurt je dan het gifje per mail, zodat je hem vanaf daar kunt opslaan en plaatsen. Wil je het gifje delen via je Facebookpagina? Kies dan voor ‘Advanced’ in plaats van ‘Share’ en kopieer gewoon de link en plak deze in de Facebook post. Wanneer het gifje in de post is geladen kun je de link weer weghalen.
Zelf een filmpje maken
Dat video maken duur is, moeilijk en veel tijd kost hoeft lang niet altijd zo te zijn. Er zijn simpele manieren om een video te maken. Bijvoorbeeld via de YouTube Creator Studio. Deze werkt eenvoudig, het enige wat je hiervoor nodig hebt is een YouTube account (en natuurlijk geschikte afbeeldingen).
https://youtu.be/_-j_P5EXrkE
Je kunt de YouTube editor ook gebruiken als je (bijvoorbeeld met je telefoon) diverse korte stukjes hebt gefilmd (shots) die je aan elkaar wilt monteren.
Conclusie
Vertrouwen, autoriteit en authenticiteit zijn nog altijd belangrijk wanneer het gaat om content creatie. In veel gevallen geldt hierbij: realiteit boven kwaliteit, waardoor het voor ondernemers eenvoudiger wordt om zelf aan de slag te gaan met video marketing. Video wordt steeds belangrijker en gaat meer en meer overheersen. Het mag dan ook niet langer ontbreken binnen je contentmarketingstrategie!
*) Dit artikel is tevens gepubliceerd op de website van KG Online Marketing.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
2 Reacties
Frank Egberts
Een actie dmv een live facebook video gaan wij ook maar is proberen, ziet er leuk uit!
aysim - colourful business
Wij hebben om deze reden Videomarketing met je smartphone in 1 dag! bedacht waar iedereen zonder voorkennis of technische kennis kan keren video’s content te maken.
http://www.colourful-business.nl/so/fM6_Khw9?cid=0#/main