‘Feed’-management: de sleutel tot effectieve e-commerce-SEO (1/2)
Houd jij je bezig met e-commerce-SEO? Vergeet dan niet hoe belangrijk ‘feed’-management is. Niet alleen voor Organic Shopping, maar juist ook voor ‘discovery’.
Eerst moeten we het hebben over Google’s veranderende crawlgedrag en wat onze loganalyse daarover onthult. We voeren al jaren loganalyses uit voor e-commerceplatformen waarbij we non-user data (zoals user-agent-strings, bot-IP-adressen en botgedrag) verzamelen en categoriseren. Dit stelt ons in staat om het gedrag van zoekmachines en andere bots te analyseren.
Opvallend is dat het crawlgedrag van Google de afgelopen jaren afneemt, met in sommige gevallen een daling van veertig procent in aanvragen tussen 2021 en nu. Tegelijkertijd zien we ook een toename in specifieke crawlpatronen, wat interessante mogelijkheden biedt voor verdere analyse. Die crawlpatronen hebben we verder bekeken en daar kwam een interessant beeld uit naar voren met betrekking tot webshops met geoptimaliseerde productfeeds.
Maar eerst: wat zijn ‘feed’-getagde URL’s?
Voordat we verdergaan, is het belangrijk om uit te leggen wat we bedoelen met feed-getagde URL’s” Dit zijn URLs die specifieke parameters bevatten die aangeven dat de pagina is opgenomen in een gestructureerde productfeed (zoals Google Merchant Center). Deze parameters kunnen bijvoorbeeld “?source=feed” of “?utm_source=merchant_center” zijn, afhankelijk van je implementatie.
Belangrijk hierbij is dat deze parameters in deze analyse vooral dienen als identifier voor het gedrag. Googlebot crawlt namelijk URLs uit je feed, ongeacht of deze een specifieke parameter hebben of niet. De parameters zijn dus optioneel en niet de oorzaak van het toegenomen crawlen, maar maken het gedrag wel meetbaar en analyseerbaar. Zonder deze parameters zou het moeilijker zijn om te bepalen of een URL specifiek vanwege de feed wordt gecrawld.
Een belangrijk aandachtspunt hierbij is dat Google soms feed-getagde URL’s kan indexeren en daarbij de canonical tag kan negeren. Dit kan problemen veroorzaken met attributie in Google Analytics, omdat verkeer dan mogelijk over meerdere URL-varianten wordt verdeeld.
Onze bevindingen: patronen in PDP crawling
Ik heb voor een aantal klanten de PDP’s (Product Detail Pagina’s) apart geanalyseerd en onderstaande bevindingen waren voor mij een reden voor verdere analyse.
- Algehele afname van PDP-crawls op root URL-producten (canonieke versie).
- Toename van PDP-crawls op productvarianten (alternate canonical). Dit zou veroorzaakt kunnen worden door interne links vanaf PDP’s maar bij de geteste klanten is de setup niet veranderd.
- Bij shops met een productvariantopmaak is de toename groter. Met “productvariantopmaak” bedoelen we een structuur waarbij elke variant (kleur, maat, etc.) een eigen URL heeft met canonical naar de hoofdpagina.
- Een toename van PDP-crawls op feed-getagde URL’s van bijna drie keer zoveel aanvragen ten opzichte van non-feed-getagde URL’s.
Interne links zijn belangrijk voor discovery van PDP’s, net zoals een sitemap en een goede setup van je paginering belangrijk zijn voor discovery. Maar een goed ingerichte product-feed en een juiste opzet van productvarianten lijken nu het verschil te maken voor discovery.
Een optimale ‘feed’-setup: wat werkt het beste
Een goed ingerichte product-feed bevat minimaal de volgende elementen:
- Volledige en accurate productinformatie (titel, beschrijving, prijs, beschikbaarheid).
- Consistente categorisering en taxonomie.
- Hoge kwaliteit productafbeeldingen.
- Unieke product-identifiers (GTIN, MPN, etc.).
- Optioneel: feed-specifieke URL-parameters die consistent worden toegepast.
- Regelmatige updates (minimaal dagelijks).
De volgende voorbeelden zijn van twee webshops met een PDP-variatie van zes procent tot acht procent per jaar in de testperiode. Meer dan acht procent wijkt het aanbod bij beide shops dus nooit af. Een groot deel van de PDP’s met feed-parameter wordt nog steeds niet gecrawld, maar degene die gecrawld worden krijgen veel meer aandacht. Een feed-getagde PDP lijkt daarmee als directe bron voor discovery veel meer impact te hebben op crawlgedrag.
Analyse webshop 1

Veel meer crawlgedrag op feed-getagde PDP’s.

Er worden veel meer non-‘feed’-PDP’s gecrawld maar het crawlgedrag van ‘feed’-getagde PDP’s is vele malen groter.

Het aantal ‘root’-PDP’s dat aangeroepen wordt is een stuk kleiner dan de productvarianten met ‘canonical’ naar ‘root’- PDP.

Als we nu het soort URL combineren met aantal aanvragen ‘feed’ en non-‘feed’ dan zien we dat de ‘feed’-getagde ‘canonical’ varianten het populairst zijn.
Wat valt op uit de eerste dataset:
- Feed-getagde URL’s ontvangen aanzienlijk meer aandacht van Google, ondanks dat het aantal URL’s lager is. Dit maakt ze uiterst waardevol voor effectieve e-commerce SEO-strategieën.
- PDP-varianten (productvarianten) met feed-parameters trekken duidelijk de meeste crawlaanvragen aan. Dit benadrukt het toenemende belang van productvarianten in combinatie met goede feed-optimalisatie.
- Hoewel het aantal gecrawlde canonieke URL’s aanzienlijk groter is dan het aantal productvarianten, neemt het aantal aanvragen op canonieke URL’s (root-PDP’s) over tijd juist sterk af. Dit suggereert dat Google de aandacht verlegt naar specifieke productvarianten en gestructureerde feeds, waardoor optimalisatie van enkel root-PDP’s (zonder variant) mogelijk minder effectief wordt.
De data onderstrepen daarmee dat feed-optimalisatie en een goede structuur in het aanbod van productvarianten niet alleen belangrijk zijn, maar een absolute must om relevant te blijven voor discovery en daarmee de kans op goede organische zichtbaarheid. Hierbij gaat het niet zozeer om de specifieke feed-parameters zelf, maar om het feit dat de URLs in goed geoptimaliseerde feeds voorkomen: de parameters maken dit gedrag alleen beter zichtbaar in onze analyse. Productvarianten met een canonical kunnen daarmee ook nog steeds opduiken in Search indien Google vindt dat zo’n URL beter bij een zoekopdracht past dan de root-PDP.
Analyse webshop 2

Wat opvalt is dat bij deze shop in 2022 en 2024 het crawlgedrag op feed-getagde PDP’s een groter deel is, maar dat in 2023 de verdeling 50/50 is. We hebben geen logica ontdekt achter dit fenomeen.

Het algehele crawlgedrag is ook afgenomen ten opzichte van eerdere jaren. Net als bij de eerste shop is het crawlgedrag op ‘feed’-getagde URL’s veel groter op een veel kleiner aantal URL’s.
Wat valt op uit deze tweede dataset:
- Feed-getagde URL’s trekken consistent meer aandacht van Google, waardoor ze essentieel blijven voor e-commerce SEO-strategieën.
- Toch kunnen root PDP’s (zonder feed-parameter) nog steeds aanzienlijke aandacht ontvangen, mits Google ze relevant vindt, zoals duidelijk werd in 2023.
- De data bevestigt én nuanceert eerdere conclusies: feed-management blijft cruciaal en zorgt voor meer aandacht, maar dat betekent gelukkig niet dat URL’s zonder feed minder relevant zijn.
Waarom was 2023 anders voor webshop 2? De afwijkende trend in 2023 voor Webshop 2, waarbij non-feed en feed-getagde URL’s ongeveer evenveel crawlaandacht kregen, kan te maken hebben met een aantal factoren:
- Google’s voortdurende tests met crawlgedrag en indexeringsstrategieën.
- Grotere impact van verandering in productenmix.
- Updates in Google’s algoritmes die tijdelijk de balans veranderden.
- Verbeterde interne linking die tijdelijk meer aandacht naar non-feed-URL’s stuurde.
- Minder goed ingerichte feed.
Het is belangrijk om te begrijpen dat Google’s crawlgedrag nooit statisch is en altijd in ontwikkeling blijft.
Na het weekend verschijnt deel twee van dit artikel, waarin ik (voorzichtige) conclusies trek en aanbevelingen doe.
Over de auteur: Gerk Mulder is Senior SEO Consultant bij Briljante Geesten.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond