-

Vijf manieren om als marketeer succes te boeken met ‘gamification’

‘Gamification’ is veel meer dan alleen maar videospelletjes. Met een beetje creativiteit kan het een krachtig instrument voor marketeers zijn.

Door de spanning van spelletjes te combineren met alledaagse merkinteracties verander je passieve klanten in betrokken en loyale fans. Als je deze trend mist laat je kansen (en omzet) liggen.

In de huidige, overvolle markt is het lastig om op te vallen. Klanten worden overspoeld met keuzes. Dat betekent dat merken steeds harder moeten werken om de aandacht te trekken en duurzame relaties op te bouwen. En hoe kun je dat beter doen, dan door een leuke klantervaring te bieden? Gamification maakt van routine-interacties spannende uitdagingen en helpt je om betrokkenheid, loyaliteit én omzet te verhogen.

Maar er zijn zóveel manieren om te gamen… dus waar begin je?  Hier zijn vijf manieren om je marketing op dit gebied naar een hoger niveau te tillen.

Personalisatie: het spel verandert

Wil je succesvol zijn met gamification? Leer dan eerst je (potentiële) spelers kennen. Een slim opgezette campagne draait niet alleen om leuke badges en klassementen. Het gaat om inzicht in de voorkeuren en gedragspatronen van je doelgroep. Hoe beter je ze kent, hoe gerichter (en effectiever) je campagnes zijn.

Volgens Think with Google zegt negentig procent van de topmarketeers dat personalisatie bijdraagt aan meer winst. 71 procdnt van de consumenten verwacht zelfs dat merken hen gepersonaliseerde ervaringen bieden. Zomaar wat raak schieten werkt dus niet meer.

Gebruik in plaats daarvan first-party data om ervaringen op maat te ontwikkelen. Je zou je klanten bijvoorbeeld interactieve lookbooks kunnen sturen die aansluiten op hun interesses, of laat ze punten verdienen voor kortingen op producten die ze écht willen hebben. Personalisatie zorgt ervoor dat je gamification-strategie relevant en aantrekkelijk is.

Beloon wat er écht toe doet

Mensen zijn gek op beloningen, maar dan moeten ze wel relevant zijn! Gamification draait om waardevolle interacties. Laat klanten punten verdienen met een quiz, een virtuele badge winnen, of een nieuw level bereiken. Zorg er vooral voor dat de beloning de moeite waard is.

Een digitaal rad van avontuur is bijvoorbeeld een populaire tactiek. Het is simpel, leuk, en verrassend verslavend. Ontwerp een kleurrijk wiel vol prijzen en laat klanten eraan draaien via je website, sociale media, of e-mail. Deze speelse tactiek trekt mensen aan en zorgt ervoor dat ze terugkomen voor meer.

Daag je doelgroep uit

Mensen zijn van nature competitief, en dat kun je als merk in je voordeel gebruiken. Uitdagingen houden klanten betrokken, zeker als er beloningen te verdienen zijn die hun vooruitgang erkennen: denk aan voortgangsbalken, klassementen, en gepersonaliseerde feedback.

De Run Club-app van Nike is een goed voorbeeld. Gebruikers stellen hun eigen fitnessdoelen, dagen elkaar uit, en verdienen virtuele trofeeën. Dit stimuleert merkloyaliteit én zorgt ervoor dat gebruikers hun prestaties delen met anderen.

Denk buiten de (game)box

Steeds meer merken omarmen gamification, dus creativiteit is essentieel. Hoe inventiever en interactiever de spelervaring, hoe groter de kans dat klanten terugkomen. Organiseer bijvoorbeeld een virtuele speurtocht op je website met verborgen aanwijzingen en prijzen. Dit betrekt gebruikers en vestigt de aandacht op producten die ze anders misschien zouden missen.

Of ga voor een ambitieus minigame. Het gebeurt vaker dan je denkt. Merken als McDonald’s, Lego en Burberry hebben al met gaming geëxperimenteerd. In Burberry’s B Bounce begeleiden spelers een springend hert in de nieuwste jassen van het merk. Spelers die 1500 meter haalden, wonnen een echte jas ter waarde van ruim duizend pond!

Nog niet klaar voor game-ontwikkeling? Geen probleem. Met simpele digitale krasloten, quizzen, en triviaspellen kun je alsnog veel betrokkenheid genereren zonder je budget te overschrijden.

Creëer een community

Gamification draait niet alleen om individuele prestaties, maar ook om verbinding. Voeg sociale elementen toe, zoals chatopties, forums en klassementen, zodat klanten met je merk én met elkaar kunnen communiceren. Dit versterkt de community en de spelervaring. Moedig gebruikers aan om hun prestaties te delen op sociale media. Dit vergroot je merkzichtbaarheid en de loyaliteit. Als klanten zich onderdeel voelen van iets groters, blijven ze eerder hangen en delen ze de ervaring met vrienden.

Breng je marketingstrategie naar een hoger level

Gamification is geen gimmick, maar een bewezen strategie om klanten te binden. Door boeiende, interactieve ervaringen te creëren, onderscheiden merken zich en laten ze hun doelgroep terugkomen voor meer. Of je nu een rad van avontuur gebruikt, klanten uitdaagt, of de volgende virale game ontwikkelt, ga voor de hoofdprijs!

Over de auteur: Nicky Peterse is Manager Strategic Customer Success bij BlueConic.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond