Wat werkt? Acht krachtige CTA-voorbeelden
In een tijdperk waar de spanningsboog van consumenten korter en korter wordt is het voor online marketeers essentieel om de aandacht van bezoekers op het juiste moment vast te kunnen houden. Een van de elementen die daar impact op heeft is een Call-to-Action (CTA).
Waarom zijn CTA’s essentieel voor marketing? Voor we de best practices van succesvolle CTA-campagnen doornemen is het goed om stil te staan bij waarom CTA’s onmisbaar zijn in het huidige online marketinglandschap.
Waarom CTA’s essentieel zijn
Ten eerste helpen ze de conversie te verhogen. CTA’s zijn bedoeld om consumenten aan te zetten tot actie. De hoofdreden hiervoor is om een websitebezoekers door te sturen naar de pagina waar jij wilt dat ze heen navigeren. Studies tonen dan ook aan dat het gebruik van een specifieke CTA voor een conversieverhoging van wel 161 procent kan zorgen. Ook personalisatie van de CTA kan helpen, dit zorgt namelijk voor 42 procent hogere conversie. Gepersonaliseerde CTA’s zijn gebaseerd op datafactoren zoals interacties, zoekgeschiedenis en aankopen.

Bron afbeelding: Wisernotify.
Verder beiden CTA’s visuele aandachtspunten. Om te kunnen meten of CTA’s echt bijdragen aan conversies en engagement gebruiken marketeers vaak A/B-testen. Dit zijn testen waarin de ene CTA wordt vergeleken met de andere. De CTA’s zijn nagenoeg hetzelfde, maar één element verandert. Dit kan de kleur, vorm, grootte of tekst zijn.

Bron afbeelding: red website design.
Tijdens het ontwerpen van een website kun je kiezen voor verschillende soorten CTA’s. Ze komen tegenwoordig namelijk niet alleen meer in de vorm van een button, maar ook als tekstlinks of pop-ups en banners. De plaats waar je een CTA plaatst is ook van belang. Zo kan het plaatsen van een CTA-knop aan het einde van een pagina leiden tot een 70 procent stijging in het aantal conversies.
Om de succesvolle CTA’s door te nemen is het goed om stil te staan bij de factoren die een CTA succesvol maken. Dit zijn onder andere de plek, het CTA-type, het ontwerp en de tekst. In de onderstaande acht voorbeelden nemen we door welk type CTA is gebruikt, waar deze wordt ingezet en wat de CTA tot een succes maakt.
1 Airbnb – Online Verhuurplatform

Bron afbeelding: AirBnB.
CTA-plek: zoekpagina.
CTA-type: button die vertrouwen creëert.
Waarom succesvol? De buttons van Airbnb zijn succesvol omdat ze een gevoel van vertrouwen en social proof creëren. Wanneer je op zoek bent naar een verblijfsplek, is de bevestiging van bezoekers die je voor zijn geweest belangrijk, en daar speelt Airbnb slim op in.
2 Cloudflare – Cybersecurity

Bron afbeelding: Cloudflare.
CTA-plek: landingspagina.
CTA-type: button die aanzet tot actie.
Waarom succesvol? De tekst “Under attack?” spreekt aan en geeft het gevoel alsof je 112 belt om melding te doen van een noodsituatie. Op een pakkende (en humoristische) wijze positioneert het bedrijf zich hiermee als de plek waar je heen moet gaan voor veilige cloudverbindingen.
3 Disney Plus – Streamingplatform

Bron afbeelding: Brander&Brander.
CTA-plek: landingspagina.
CTA-type: button die aanzet tot aankoop.
Waarom succesvol? Het benadrukt op een simpele manier dat je het abonnement gratis kunt uitproberen en wekt het gevoel dat er geen nadeel aan zit. Wat ook bijdraagt is dat er op de achtergrond de populairste producten staan afgebeeld.
4 Slack – Projectmanagementtool

Bron afbeelding: Slack.
CTA-plek: landingspagina.
CTA-type: button die aanzet om de dienst uit te proberen.
Waarom succesvol? Deze CTA is succesvol omdat het bezoekers de optie geeft om Slack uit te proberen. De tekst eronder “Je kunt Slack zolang gratis proberen als je wilt”, maakt echter het grote verschil. Het neemt alle risico’s voor het aanschaffen van de tool, in dit geval een betalingsverplichting, in één klap weg.
5 Ahrefs – Online marketingtool

Bron afbeelding: Ahrefs.
CTA-plek: landingspagina.
CTA-type: button die aanzet tot aankoop.
Waarom succesvol? De CTA wekt nieuwsgierigheid op en gebruikt tegelijkertijd een element van social proof door het aantal gebruikers te benoemen. Vervolgens benadrukt het Ahrefs’ pijnpunten bij de doelgroep, zoals het niet beschikken over inzichtelijke data voor je marketingcampagnes.
6. Tesla – Automerk

Bron afbeelding: Tesla.
CTA-plek: landingspagina
CTA-type: button die aanzet tot een testrit.
Waarom succesvol? Deze CTA is succesvol omdat het bezoekers de mogelijkheid geeft om vandaag actie te ondernemen. De laagdrempelige aanpak in combinatie met de fysieke ervaring maakt het een interessante optie voor bezoekers die een Tesla aankoop overwegen.
7 KNAB – Online Bank

Bron afbeelding: KNAB.
CTA-plek: pop-up landingspagina.
CTA-type: pop-up button landingspagina.
Waarom succesvol? Deze CTA is succesvol omdat er urgentie wordt gecreëerd en tegelijkertijd het pijnpunt van extra kosten bij de doelgroep wordt weggehaald. ZZP’ers die een zakelijke rekening zoeken starten net met hun onderneming en proberen de kosten laag te houden. Het gratis openen van een zakelijke rekening helpt daarbij. Op de achtergrond zie je ook dat KNAB zijn USP’s strategisch weergeeft.
8 NordVPN – VPN Aanbieder

Bron afbeelding: NordVPN.
CTA-plek: landingspagina.
CTA-type: button landingspagina.
Waarom succesvol? Deze CTA werkt omdat hij bezoekers een gevoel van urgentie geeft. Zowel een korting op het abonnement als de eerste zes maanden gratis lijken te goed om waar te zijn. Daarnaast probeert het bedrijf het risico weg te halen door een “30 dagen geld-terug-garantie” te bieden. Boven in de landingspagina speelt NordVPN nogmaals goed in op het creëren van urgentie. Bezoekers zien bovenin namelijk dat hun VPN status ‘onbeschermd’ is, en dat wekt het idee op dat je momenteel risico loopt, wat bezoekers kan aanzetten tot actie.
Hoe implementeer je krachtige CTA’s in je marketingstrategie?
De bovenstaande voorbeelden zijn stuk voor stuk succesverhalen, maar hoe zorg je er voor dat jouw CTA’s voor hogere conversies zorgen? Een aantal tips om in het achterhoofd te houden zijn:
- Gebruik de juiste woorden die urgentie creëren en bezoekers aanzetten tot actie.
- Speel in op emotie en social proof.
- Maak de CTA visueel aantrekkelijk en kies de juiste kleur.
- Blijf de CTA’s testen om ze continu te optimaliseren.
Kleine wijzigingen in de tekst of kleur van een CTA kunnen de conversie beïnvloeden. Tijdens het uitvoeren van A/B-testen kun je deze best practices eens onder de loep nemen. Onderzoek toont aan dat bepaalde CTA-keuzes effectiever zijn dan andere zoals:
- Het aanpassen van de kleur kan leiden tot 21 procent meer conversies.
- Het toevoegen van een pijl kan zorgen voor 26 procent meer klikken.
- Het personaliseren van een CTA kan tot 202 procent effectiever zijn.
- Kiezen voor een knop als CTA kan tot 45 procent meer klikken genereren.
- Meer witruimte om je CTA vrij te laten kan voor een stijging
van 232 procent in conversies zorgen.
Inmiddels is het wel duidelijk dat CTA’s een positieve impact kunnen hebben op websitebezoekers. Marketeers gebruiken CTA’s om het gedrag van websitebezoekers te sturen en daarmee de gewenste richting op te duwen. Een krachtige CTA verhoogt namelijk niet alleen conversies, maar kan ook het aantal klikken. Om erachter te komen welke aspecten van de CTA het beste werken kunnen A/B-testen uitkomst bieden. Deze helpen bij het kiezen van de juiste kleur, tekst of positionering.
Naast de marketingdoelen van CTA’s, bieden ze websitebezoekers ook duidelijkheid en maken ze de interface van landingspagina’s overzichtelijker. De strategische plaatsing, visuele aantrekkelijkheid en een sterke tekst zijn allemaal factoren die invloed hebben op het succes van CTA’s. Daarbij kan inspelen op emotie en het creëren van urgentie ook helpen.
De impact van een CTA komt pas echt tot uiting wanneer deze wordt gecombineerd met een sterke contentstrategie. Een overtuigende CTA, geplaatst bij relevante content, vergroot de kans op conversie of interactie en dat is precies waar elke marketeer voor warm draait.
Over de auteur: Dmytro Spilka is oprichter en CEO van Solvid.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond