(eFinancials) Van Bitcoin hype naar Blockchain revolutie
De technologie achter cryptomunten als Bitcoin gaat de rol van de traditionele partijen als banken, accountants, notarissen en overheden in de komende jaren onvermijdelijk en ingrijpend veranderen. We hebben al heel wat gezien en gehoord in de media, maar wat is Bitcoin nou precies? Hoe zit het nou echt? Morgen spreekt Rutger van Zuidam van IntoBitcoin.com op Emerce eFinancials.
Wat doet je bedrijf precies?
“Into Bitcoin fungeert als startpunt voor bedrijven, overheidsinstellingen en goede doele-organisaties om gebruik te maken van Bitcoin, cryptomunten en Blockchain technologie. Het delen van kennis en het toepasbaar maken van de technologie in (bedrijfs)processen zijn daarbij de hoofdactiviteiten. Denk aan evenementen als het Nationaal Bitcoin Congres, seminars en lezingen en natuurlijk hackathons, want om echte kennis op te doen is experimenteren van groot belang.
“Met diverse bedrijven uit binnen- en buitenland verkennen we nu hoe zij Bitcoin en vooral de achterliggende Blockchain technologie concreet kunnen toepassen om kosten te besparen, te innoveren en markten open te breken. Voor het integreren van Bitcoin als betalingsmethode adviseren we in de keuze van payment service providers en de mogelijke PR strategie.”
Bitcoin heeft in 2014 een paar ferme tikken gekregen: schandalen rond wisselkantoren, en een gestaag dalende koers. Zijn dit kinderziekten, of zijn er nog wezenlijke veranderingen nodig om het vertrouwen te vergroten?
“We maken nu de begindagen van Bitcoin en crypto currency mee. Deze technologie is voortdurend in ontwikkeling, net zoals het internet zelf. Denk maar eens terug aan de jaren negentig toen het vertrouwen in het internet lang niet zo groot was als tegenwoordig. De consument heeft behoorlijk moeten wennen aan het doen van online betalingen. Het vertrouwen in online informatie is in de loop der tijd ook verder ontwikkeld. Kijk maar naar Wikipedia. Het vertrouwen verschuift van partijen die we moeilijk kunnen controleren naar transparante open source technologie.
“Er zijn zeker hacks geweest, zoals die van MtGox, en er zullen ook nog wel enkele volgen. Er wordt ook wel eens een bank gehackt. Met de hacks is de technologie zelf, het protocol, onaangetast gebleven en schommelingen in de koers staan eigenlijk los van de waarde en werking van de technologie. Ik wil de hacks en de schandalen niet goedpraten, maar door dergelijke (kinder)ziektes wordt ook weerstand opgebouwd. If it doesn’t kill you, it can make you stronger.
“Waar de één een ogenschijnlijk onoplosbaar probleem ziet, zien anderen een zee van oplossingen en mogelijkheden. Duizenden ondernemers en investeerders met hen, klein en groot, zijn as we speak bezig met de ontwikkeling van blockchain based toepassingen die het disruptieve vermogen van Uber ver kunnen overstijgen. Daarmee komen er ook wezenlijke veranderingen, net zoals we dat bij de ontwikkeling van het internet hebben gezien en nog steeds zien. Niet omdat er vertrouwen nodig is, maar omdat het waarde toevoegt en problemen oplost. Zo verkennen we vanuit IntoBitcoin.com met een aantal partijen oplossingen die de hoeveelheid bureaucratie en fraude enorm kunnen verminderen.”
Geef jij andere virtuele munten dan Bitcoin een kans en zo ja waarom?
“Zeker. Voor het eerst in de geschiedenis kan iedereen ter wereld zelf geld maken waarvan je kunt garanderen dat het echt is, omdat de boekhouding via een blockchain verloopt. Zaken als de hoeveelheid liquiditeit in de economie en de monetaire spelregels zijn tot nu toe altijd door overheden en (centrale) banken bepaald, maar hun positie in deze is definitief veranderd.
“Ik vergelijk het wel eens met de traditionele media. Deze zijn nog steeds van waarde, maar je bent er niet meer van afhankelijk voor het nieuws. Een kopie van Bitcoin maken kan iemand zonder programmeerkennis binnen vijf minuten. Het is immers open source. Vergeet trouwens niet dat euro’s ook voornamelijk virtueel zijn.
“Zo volg ik Dogecoin op de voet. Deze kopie van Bitcoin is begonnen als grap, maar heeft inmiddels een totale marktkapitalisatie van 19 miljoen dollar. Dat noem ik geen grap meer. Inmiddels lijkt het een echte fun, goede doelen en crowdfunding coin geworden. Van het tippen van Reddit berichtenen commentaren, tot het financieren van het Olympische Sochi avontuur van het Jamaicaanse bobslee team, dierenasiels, daklozenopvangcentra en projecten voor schoon drinkwater in Kenia.
“Het internet heeft er een culturele dimensie bij: de monetaire cultuur. Het laat zien dat de gemeenschap (de gebruikers) zelf de spelregels van de munt bepaalt. De blockchain maakt dat Bitcoin veel meer is dan een munt. Het is in de basis vooral boekhoud- en transactietechnologie. De munt bitcoin is een transportmiddel voor eigendom. Vergelijk het met e-mail: het gaat niet om het mailtje, maar om wat er in staat. De e-mail is slechts de drager van de boodschap. Het muntje Bitcoin zegt je slechts: deze transactie heeft onbetwist plaatsgevonden, want de Blockchain zegt dat het klopt. Zo kun je via de Blockchain allerlei zaken vastleggen, van kentekens, (verkiezings)stemmen, rijbewijzen, diploma’s en ook aandelen. Een bitcoin of een klein deel daarvan kan dus van alles vertegenwoordigen. Mensen bepalen dit helemaal zelf. We kunnen ons geld eindelijk gaan programmeren en een bepaald gedrag meegeven aan de hand van regels. Nu is dat gedrag vaak vastgelegd in regels die via bureaucratische processen worden gecontroleerd. Met Bitcoin kun je die regels programmeren in het geld. Compliance vooraf dus.”
Zou je webwinkels adviseren om Bitcoin vandaag al aan te bieden en zo ja, wat zijn dan de voorwaarden?
“Ja zeker. Ik vind het betalingsgemak echt een pré. Als je een keer zelf met Bitcoin hebt betaald bij bijvoorbeeld Thuisbezorgd of Dell.com, dan voelt iDeal een beetje alsof je een fax verstuurt. iDeal is een prachtig systeem waarmee we in Nederland voorop lopen qua online bankieren en betalen, maar vergeleken met Bitcoin is het wel een beetje omslachtig en niet zo gebruiksvriendelijk met pop-ups en identifiers. Banken en ook iDeal zorgen simpelweg voor veel frictie in het betaalproces. De meeste Bitcoin Payment Service Providers, zoals BitPay, Mollie en Coinbase, zorgen ervoor dat de retailer of webshop geen valutarisico loopt bij eventueel wisselende koersen.”
Emerce eFinancials vindt plaats op dinsdag 16 december in Pakhuis de Zwijger. Tickets zijn hier verkrijgbaar.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reacties
Jan
Ik geloof dit wel. De Bitcoin zelf zal het waarschijnlijk niet redden, deze is te gevoelig voor de media. Echter is de blockchain iets wat niet meer zal verdwijnen!