Nederland gameland – Videogamesprofessor Joost van Dreunen: ‘Samenwerking is cruciaal’
Op de Game Developers Conference in San Francisco presenteerde ook Nederland zich als gameland. We spraken met direct betrokkenen over Nederland als gameland en hoe ‘immersive’ content een bijdrage kan leveren aan een betere wereld. Deel 2 met Joost van Dreunen, videogameprofessor verbonden aan New York University.
Videogamesprofessor Joost van Dreunen is “considered the top academic in interactive entertainment”, aldus SXSW. Hij onderwijst bij NYU’s Stern School of Business en is de auteur van One Up, een boek over de zakelijke kant van videogames.
Kun je kort iets over jezelf vertellen? Wie ben je, wat doe je?
“Ik ben de CEO van Aldora.io, een data-bedrijf dat analyseert hoe mensen hun tijd en geld besteden in online en virtuele werelden. Daarnaast geef ik ook les aan New York University over het onderwerp ‘the business of video games’.”
Wat was je reden om hier aanwezig te zijn?
“Ik was op GDC om iedereen weer eens te zien. Vlak voor de pandemie heb ik mijn bedrijf Nielsen verkocht en heb ik veel van mijn contacten aan de westkust lange tijd niet in persoon gesproken.”
Met CreativeNL focussen we onder andere op de digitale transitie, ‘immersive’ content en maatschappelijke innovatie. Wat zijn in dat opzicht de belangrijkste issues in de gamingindustrie? Hoe draagt de industrie bij aan een betere wereld, of zou ze dat kunnen doen?
“De gamesindustrie is, als gevolg van de de-stigmatisering van online gaming tijdens de pandemie immens populair geworden en voor veel bedrijven en consumenten een belangrijk toegangspunt tot een bredere beleving en manifestatie van digitale cultuur. Om die reden is de gamesindustrie bij uitstek in een positie om die cultuur vorm te geven en de ontwikkeling van wat vanaf hier komen gaat ten positieve te beïnvloeden. Ik heb hoge verwachtingen.”
Wat denk je dat de invloed van generatieve AI op de (serious) gamingindustrie is of wordt?
“In eerste instantie zal AI worden toegepast op het versnellen en vereenvoudigen van het kostbare ontwikkelingsproces van interactieve content. Op lange termijn zal de aandacht zich ook richten op processen in de achtergrond, zoals het signaleren van ongewenst gedrag en op het gebied van klantenservice bijvoorbeeld.”
Tegelijkertijd vervaagt de grens tussen fictie en werkelijkheid, en neemt de behoefte aan ontsnapping eerder toe dan af. Zie je die opkomst als een verrijking of verarming van het echte leven?
“Technologie zal nooit een alles uitsluitende oplossing bieden voor sociale problemen. Direct na de uitvinding van de telegraaf en de stoomtrein was het ‘echte’ leven van vandaag ondenkbaar. Maar een jongere generatie, die opgroeit in een in toenemende mate virtuele wereld, zal in eerste instantie veel behendiger zijn en daarna haar eigen vocabulair creëren om zin te geven in en aan die wereld. Net zoals mijn opa geen benul had van de videorecorder zullen jongere generaties van vandaag niet zozeer willen ontsnappen maar juist technologie aanspreken om vorm te geven aan hun eigen beleving.”
Als je wordt gevraagd waar de Nederlandse gamesindustrie echt goed in is, wat zeg je dan? Hoe zou je ‘ons’ framen? En wat is de potentie van Nederland als (serious) gamingindustrie?
“In mijn ervaring is er een aantal vooraanstaande bedrijven uit de Nederlandse games industrie onstaan. Guerilla Games was een van de belangrijkste acquisities van Sony en de toenmalige CEO, Hermen Hulst, is tegenwoordig Head of PlayStation Studios. Op indie-niveau is een coryfee als Rami Ismail een wereldwijd succes, fenomeen en iemand die velen inspireert. Daarnaast is er ook nog GameHouse, dat al jaren meedraait en toffe games maakt. En omdat er veel designers zijn in Nederland, zie je dat vaak ook terug in allerlei innovatieve ideeën. Zelf ben ik fan van Cook & Becker, een Nederlandse online kunsthandel en galerie gespecialiseerd in digitale kunst, videogamekunst en concept art.”
De Vlamingen zijn hier met een minister aanwezig en investeren flink in hun gamesindustrie. Hoe kijk jij daarnaar?
“Het kan altijd beter. Ik denk dat een gezamenlijk initiatief vanuit Europa meer effect zal hebben op wereldwijd niveau dan het als land individueel najagen van internationaal succes. Maar dat er meer geïnvesteerd moet worden ligt voor de hand.”
De Breda University of Applied Sciences kent een van de beste gamesopleidingen ter wereld, maar het talent vertrekt vaak naar het buitenland. Wat doen we wat dat betreft niet goed?
“Er is nu te weinig aansluiting en er zijn niet veel grote studios waar een recent afgestudeerde gamedesigner kan werken om meer ervaring te krijgen. Net zoals dat Nederland andere bedrijven subsidieert, zou het dat ook kunnen doen met (grote) games-uitgevers.”
Zou het helpen als Nederlandse ‘immersive’-bedrijven meer interdisciplinair gaan samenwerken?
“Samenwerking is cruciaal. Omdat de gamesindustrie in korte tijd zeer sterk is gegroeid, zijn er allerlei gaten gevallen die vaak onnodig mensen ontmoedigen, omdat ze niet direct werk kunnen vinden, terwijl dat er wel is! De Nederlandse achtergrond in design zou de ontwikkeling van games op een groter podium kunnen plaatsen als de weg ernaar toe – naar banen – beter bewegwijzerd zou zijn. Dat is, denk ik, een taak voor de DGA.”
En zouden merken meer met games kunnen of moeten doen? Zou dat de industrie (en de wereld) op een positieve manier verder helpen?
“Ja. Omdat games vooral jongere mensen aanspreken, zijn merken aan het experimenteren. Maar ook hier schort het aan talent, een duidelijk carrièrepad en een duidelijke visie van – in dit geval – merken.”
Tenslotte, de GDC gaat over professioneel kansen creëren én kennis opdoen. Wat is kennis die je, namens Nederland, met anderen hebt gedeeld, vind jij?
“Laat ik de vraag anders formuleren: hoe worden ‘wij’ gezien? Veel mensen reageren positief als ze horen dat je Nederlander bent. In mijn ervaring worden een nuchtere houding en het vermogen om rechtdoorzee met mensen te spreken buitengewoon gewaardeerd. Dat is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse culturele export. Hoewel ik al lang in Amerika woon, breng ik dat altijd mee.”
Over de auteur: Nils Adriaans is onder andere Hoofdredacteur bij CreativeNL.
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social: LinkedIn, Twitter en Facebook.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond