Pinnen? Zet je handtekening maar
Winkelmand vullen, en doorklikken naar de kassa om te betalen. Online winkelen is niet meer weg te denken, en, hoewel in eerste instantie wat terughoudender, doen we het nu dikwijls ook met die handige minicomputer die smartphone heet. Jammer is dat het betaalmoment vaak veel gepriegel en gedoe oplevert. Met Sign2Pay betaal je via je handtekening.
Ik sprak met Nicolas Mertens, één van de oprichters van Sign2Pay. “Door de invoer van betaalgegevens op smartphones te vergemakkelijken, kan steeds de best mogelijke conversie tussen winkelier en consument bereikt worden.” Hoe het precies werkt, licht hij in dit interview toe.
Nicolas, hoe zou je Sign2Pay zo kort mogelijk zelf uitleggen?
“Sign2Pay faciliteert beveiligde, mobiele betalingen op basis van je handtekening.”
Waarin verschilt jouw idee van de reguliere gang van zaken?
“Zodra je op je smartphone een aankoop wilt afronden, en naar het betalingsscherm wordt geleid, krijg je diverse betalingsopties in beeld. Je kiest tussen iDEAL, PayPal of creditcard. Sign2Pay komt als betaalmiddel in dit rijtje terecht. In plaats van je rekeningnummer invoeren, een kaartlezer tevoorschijn toveren of een speciale betaalapp downloaden, keer je je scherm en schrijf je met je vinger je handtekening. Daarmee geef je direct opdracht het bedrag van je betaalrekening te incasseren. Zo gemakkelijk is het.”
Dus met één simpele handtekening is je betaling voltooid?
“Klopt. Indien je voor het eerst via Sign2Pay betaalt, voer je eenmalig je rekeningnummer in. Ook zet je een aantal keer je handtekening, zo worden jouw bewegingen biometrisch geverifieerd. Heb je al eens eerder gebruik gemaakt van onze dienst, dan hoef je alleen je handtekening te zetten op moment van betaling, omdat we je al biometrisch herkennen. Je draait dan je scherm, zet je handtekening en voilà: betaling voltooid.
“Nog een stapje verder gaan we zodra je aangeeft dat je met een bepaalde handelaar waar je vaak een bestelling plaatst, een vertrouwensrelatie aangaat. Dan hoef je ook niet meer te tekenen, maar gaat de incasso direct van start. Je kunt het vergelijken met UBER, daar hoef je ook niet iedere keer een akkoord voor betaling te geven. Alleen werkt die dienst met creditcards en Sign2Pay via je betaalrekening.”
Hoe garandeer je dat Sign2Pay veilig is?
“Doordat het simpelweg onmogelijk is om iemands handtekening en manier van tekenen exact te kopiëren. We kijken naar alle aspecten van het tekenen. Het visuele aspect speelt maar een kleine rol bij de verificatie, want een handtekening kan elke keer weer een beetje anders zijn. Het verificatieproces richt zich voornamelijk op de bewegingen.
“Wat is bijvoorbeeld de richting die jouw hoofdletter ‘N’ aangeeft? Wat is de drukgevoeligheid in je vingers? Met welke snelheid zet je jouw naam op het scherm? Zitten er versnellingen en vertragingen in dat krabbeltje aan het einde van je handtekening? Waar begin en eindig je? Tenzij je iemand moedwillig traint, is het onmogelijk voor anderen om jouw handtekening op dezelfde manier te zetten.”
Richt Sign2Pay zich naast e-commercebedrijven op andere doelgroepen?
“E-commerce en betalingsbedrijven vormen een groot deel van onze klandizie. Daarnaast zien we dat nuts- en energiebedrijven baat hebben bij het aanbieden van onze betaalmogelijkheid. Zij kunnen bij online-advertenties direct een betaling aanbieden. Sign2Pay kan ook van pas komen bij handtekeningverificatie, denk aan de ondertekening van contracten. De betalingsoverdracht zetten we dan op 0,00 euro, het draait immers enkel en alleen om de handtekening op het document.”
Wat was de aanleiding om met Sign2Pay te beginnen?
“Zo’n vier jaar geleden werkte ik bij een grote reseller. Ik merkte dat mobile commerce bij grote winkeliers in opkomst was, maar dat er nog maar weinig concrete handel uitkwam. We zijn toen op zoek gegaan naar een systeem dat het voor de snelle, vlugge en drukke generatie van nu eenvoudiger maakt om online mobiele aankopen te doen met een betaalrekening. Uiteindelijk bleek een handtekening de passende oplossing.”
Wie zijn ‘we’?
“Nick Lloyd en Ton Schouteden. Met hen heb ik Sign2Pay opgezet. Nu hebben we een twaalfkoppig team waarvan bijvoorbeeld ook marketeer Nick Vermeulen en salesdirector Kristof Vanheusden deel uitmaken.”
Wat was een ware uitdaging bij de oprichting van Sign2Pay?
“Iedere start-up staat voor de grote uitdaging om investeringen binnen te halen. Meestal kun je met je concept al financiering aanwakkeren door alleen het idee te communiceren, maar in de financieel-technische sector moet je product al voor ongeveer 90% klaar zijn, voordat je investeringen aan kunt jagen. Vandaar dat ons concept vanaf begin af aan al zeer kapitaalintensief is geweest.”
*) Sign2Pay nam deel aan de Accenture Innovation Awards van 2015, binnen het innovatiethema Personalized Shopping & Paying. Op 30 oktober zijn de Blauwe Tulpen uitgereikt binnen tien thema’s en ook is de favoriet van het Nederlandse publiek bekroond met een award. Een compleet overzicht van de winnaars staat op www.innovation-awards.nl.
**) Dit artikel schreef ik in samenwerking met mijn collega Lianne Plouvier.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
4 Reacties
Xander
Leuk bedacht, maar is zijn Apple & de ING (mobiel bankieren App) niet al lang bezig met de vingerafdruk (Touch ID) ? Lijkt me nog eenvoudiger en bovendien ook vele malen veiliger.
Joost Baaij
Disclaimer: ik werk bij Sign2pay. Een vingerafdruk is een uitstekend middel om iemand te identificeren, maar een heel zwak middel om een uitgave te autoriseren. Deze twee functies mogen in feite nooit gecombineerd worden. Een goed artikel staat op http://blog.dustinkirkland.com/2013/10/fingerprints-are-user-names-not.html
Een vingerafdruk kun je niet wijzigen. Dit houdt in dat de gegevens van de vingerafdruk, als ze eenmaal bekend zijn, zonder limiet kunnen worden hergebruikt. Het is prima om aan de hand van een vingerafdruk een persoon te herkennen: je gebruikt het dan als identificatie. Dit heeft een hoge mate van betrouwbaarheid. Heel wat anders is om hier aankoop-intentie (autorisatie) aan te verbinden. Dit is een handeling die van geval tot geval kan wijzigen. Als je Touch ID/vingerafdruk gebruikt om aankopen te autoriseren, geef je in feite toestemming om voor eeuwig autorisaties te verrichten.
Voor ons systeem is telkens een handtekening nodig en deze checken wij realtime. Voor elke aankoop zet je dus een handtekening en je autoriseert per geval de intentie die er achter zit. Dit is een stuk veiliger dan eenmalig een vingerafdruk opgeven en hopen dat niemand er misbruik van maakt.
Nicolas Mertens
@Xander (disclaimer, ben eigenaar van S2P) Klopt. Apple heeft hun wallet waar je van hun touch id technologie gebruik kan maken. Hier ben je dus altijd afhankelijk van dat stukje hardware. Een biometrische handtekening werkt op basis van bewegingsherkenning en is dus platform onafhankelijk, je kan het op eender welk touch enabled toestel plaatsen.
Verder haal je een belangrijk punt aan. ING is er mee bezig. Wij processen vandaag 3700 banken in Europa. Als jij morgen een winkel uitbaat, ga jij dan enkel mensen makkelijk laten betalen met een ING-pas? Je kan je zaak niet laten afhangen van de competentie van de werknemers bij een bank.
Je kan het zelf eens proberen (we schrijven geen geld af) door een sms met betaallink naar jezelf te zenden op http://docs.sign2pay.com… Succes!
Xander
Beste Joost & Nicholas, misschien moeten jullie je eens verdiepen in mobile payments met touch ID. Het is namelijk niet zo dat je vingerafdruk het enige middel is dat je gebruikt. Dat dit oneindig hergebruikt kan worden, zodra die gekopieerd wordt (als dat al zou kunnen), is dus onzin. Het zit gekoppeld aan credit card gegevens bijv. De vingerscan fungeert alleen als identificatie. Vergelijk het met een pin code of handtekening. Verder ben je afhankelijk van je telefoon als het om een mobile payment gaat. Vooralsnog hebben de meeste mensen overigens nog altijd vaker een mobiele telefoon bij zich dan een apparaat dat bewegingen herkent. Betalen met je handtekening is betalen met een cheque 2.0. Dit lijkt mij in ieder geval geen (veilig) alternatuef voor de toekomst