[Podcast] Doorzetters met Ronald Molendijk: muziek, miljoenen en ‘mindset’
“DJ zijn is alleen maar plezier brengen. Binnenkomen, mensen blij maken, volledig openstaan met je gevoel,” vertelt Ronald Molendijk. Maar dat veranderde.
Hij vertelt: “Toen mijn broer overleed op zijn negenendertigste, zomaar dood neergevallen na een potje tennis, wist ik niet hoe ik het nog kon zijn. Hoe moet ik mensen blij maken als mijn broer dood is?”
Verlies
Als DJ, producer en TV-persoonlijkheid was Ronald Molendijk een vaste waarde in het Rotterdamse nachtleven sinds de jaren negentig. Hij draaide in het legendarische Night Town, stond op Dance Valley en Mysteryland, en richtte samen met Ron Hofland het label Basic Beat Recordings op. Maar toen zijn broer plotseling overleed, stortte zijn wereld in. “Ik heb toen echt twee maanden niks kunnen doen,” vertelt hij. “Ik had inmiddels een goedlopende platenwinkel, een platenlabel, een publishing-maatschappij. Die heb ik in de twee maanden na het overlijden van mijn broer allemaal verkocht. Ik wilde er niks meer mee te maken hebben”.
Molendijk was al vroeg bekend met verlies. “Mijn moeder is heel mijn leven heel erg ziek geweest. Ik heb heel veel tijd in ziekenhuizen doorgebracht, veel verjaardagen daar gevierd. Ze had reuma, MS, kanker: iemand die pech had”. Die vroege confrontatie met ziekte gaf hem een bijzonder perspectief: “Ik was me al bewust van het feit dat je vooral elke dag moet leven en eruit moet halen wat erin zit.”
Passie voor muziek
School was voor Molendijk geen succes: “Ik ben van heel veel scholen afgestuurd, echt letterlijk halverwege schooljaren moest ik eraf. Bij mij was altijd de vraag: waarom en waarom en waarom moet ik dat leren?” Gelukkig had hij ouders die daar goed mee konden omgaan.
Zijn passie voor muziek was er vanaf het begin: “Mijn eerste moment was toen ik uit de klas werd gestuurd op de lagere school. Op een gegeven moment was daar Kraftwerk. Ik dacht: wat is dit? Daar ben ik jacht op gaan maken. Toen kocht ik mijn eerste singeltje, een plaatje van David Bowie, en mijn eerste LP was Tubular Bells van Mike Oldfield. Ik was verkocht”.
De grote doorbraak kwam in 1992 met De Rode Schoentjes, een hit die uit een chaos van creativiteit ontstond: “We waren in een studio in België, in een bos. Ik wist niet wat ik aan het doen was. We waren daar met twee gasten, het was allemaal nog blowen en drinken. Languit slapen in de studio, wakker schrikken: ‘Hebben we iets gedaan?’ Op de allerlaatste dag ligt er een bandje van de Efteling, De Rode Schoentjes. Wij waren echt wel ver heen. Iemand zet dat bandje aan en ik hoor ‘Dansschoentjes’… dit is het! We hebben die plaat binnen een uur gemaakt”.
De muziekindustrie is volgens Molendijk “een schizofrene wereld”. De muziek zelf is mooi, maar “de businesskant is lelijk, naar, vies. Oplichters, allemaal mensen die daar honderden miljoenen in verdiend hebben, die sporen niet”.
Balans
Na zijn persoonlijke crisis vond Molendijk een nieuwe balans. Nu draait hij nog steeds, onder andere met Erland Galjaard onder de naam Soulvation. Over hoe die samenwerking tot stand kwam: “Erland had Wendy ten huwelijk gevraagd. Hij zei: ‘Eigenlijk kan ik haar maar één cadeau geven, dat is dat ik een DJ-setje op dat feestje doe.’ Hij kon niet draaien, dus hij vroeg: ‘Wil jij mij leren draaien?’ Wendy is van de muziek, maar weet je, wat wist ze niet wat haar overkwam als ik ineens vanaf de dansvloer stap en ineens achter die booth ga staan en DJ en ga draaien. Dus wij hebben in het grootste geheim – ik denk dat Wendy toen dacht dat wij een soort van gay romance hadden opgebouwd – urenlang stond ik een niet-DJ te leren draaien.”
Ondanks zijn successen meet Molendijk geluk niet af aan commercieel succes: “Ik draaide een paar maanden geleden bij de 6PM Club in de Jimmy Woo, en ze konden me een paar honderd euro betalen. Ik heb daar de avond van mijn leven gehad.”
Altijd voorwaarts
Door zijn ervaringen heeft Molendijk geleerd dat succes niet alleen draait om financiële winst: “Vaak zitten hier heel succesvolle ondernemers waarvan het succes wordt afgemeten aan hoeveel geld of omzet. Maar ze zijn ook vaak drie echtscheidingen verder. Met het overlijden van mijn broer en de moeilijke geschiedenis met mijn moeders ziekte heb ik mezelf voorgenomen: dat gaat mij dus nooit gebeuren”.
Het moeilijkste moment bleek uiteindelijk een keerpunt. “Het was het beste wat ik ooit heb kunnen doen,” zegt hij over de verkoop van zijn zakelijke belangen. Soms moet je even volledig stilstaan op de dansvloer om daarna weer in je eigen ritme verder te kunnen dansen.
Voor beginnende muziekondernemers heeft Molendijk drie belangrijke tips:
- “Doe niemand na, wees volledig jezelf. Authentiek zijn is essentieel, zelfs als iedereen om je heen zegt dat een andere aanpak succesvoller zou zijn”.
- “Omarm de minimale kans op succes: de kans dat jij de volgende Tiësto wordt is één op een miljard, maar hij is er wel. Als iedereen roept: ‘je moet ook een plan B hebben’, dan zeg ik: schijt hebben, ga ervoor”.
- “Trek je van niemand iets aan, zelfs als je een hele dansvloer leeg draait. En denk altijd voorwaarts: vroeger was niks beter”.
Bekijk het interview op YouTube of luister via Spotify.
Over de auteur: Ruud Hendriks is oprichter van de Doorzetters-podcast.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond