Airbnb inmiddels groter dan hotelketens
Hoteliers concurreren in toenemende mate met verhuurders van woningen. Het aantal geboekte nachten via platforms als Airbnb groeit snel. Dat zegt het ING Economisch Bureau.
Door toename van het aanbod, grotere bekendheid bij gasten en het wegnemen van barrières kan de grens van 10 miljoen overnachtingen al in 2018 zijn bereikt. Vooral kleine toeristenhotels in steden zijn vatbaar voor die extra concurrentie.
In zeven jaar tijd is het aanbod op Airbnb dat van de grootste hotelketens ruim voorbijgestreefd. De piek is nog niet bereikt en de grens van 10 miljoen overnachtingen is in 2018 haalbaar.
Van de Nederlanders heeft 1 procent zijn woning al wel eens verhuurd en 6 procent is hier toe bereid. Tot op heden is het verhuren van woningen vooral een Amsterdams fenomeen en blijft het aanbod op andere populaire plekken nog achter. De bekendheid bij toeristen neemt verder toe en draagt bij aan betere bezetting.
Hotels ondervinden oneerlijke concurrentie door gebrekkige regelgeving en handhaving rondom toeristische verhuur van woningen. Die situatie verandert geleidelijk. Gemeenten en de Belastingdienst maken nadrukkelijker werk van het innen van toeristen- en inkomstenbelasting bij particuliere verhuurders.
Het ongelijke speelveld wordt daardoor langzaam geëffend. Tegelijkertijd halen heldere spelregels de verhuur uit het grijze circuit. Dit geeft huurders en verhuurders meer vertrouwen om deel te nemen, waardoor het een nog serieuzere concurrent voor hotels wordt.
Hotels die zich vooral op toeristen richten en niet over een toplocatie en bijzonder pand beschikken, zijn gemiddeld genomen het meest vatbaar, zegt ING. Zakenhotels ondervinden nu nog minder last, maar platforms als Airbnb stellen veel in het werk om hun aanbod en dienstverlening ook beter aan te laten sluiten bij de zakelijke gast. Hotels zien zich genoodzaakt om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reacties
Ties
Ik ben heel benieuwd waar de “Van de Nederlanders heeft 1 procent zijn woning al wel eens verhuurd” vandaan komt. Er wordt geen bron vermeld, of hoe dit getal tot stand is gekomen. Bovendien is het onduideljk of het gaat om verhuurd via AirBnB of verhuurd in het algemeen.