Beleggersvereniging waarschuwt voor cryptovalutazeepbel
De Nederlandse beleggersvereniging VEB waarschuwt voor een cryptovalutazeepbel die elk moment kan klappen. De totale marktwaarde van alle cryptovaluta samen is dit jaar circa zes keer over de kop gegaan en is de grens van 100 miljard dollar voorbijgeschoten.
Juist bij de kleinere digitale valuta zit de echte prijsexplosie, constateert de VEB. De tweede digitale munt, ether (of Ethereum), is sinds begin dit jaar ruim veertig keer over de kop gegaan. Ripple, de nummer drie, 54 keer.
Dit doet volgens de vereniging denken aan de internetzeepbel waar op de Amerikaanse beurs ook legio kleine onbekende internetbedrijven met amper omzet miljardenwaarderingen kregen. De VEB noemt feiten en omstandigheden die erop duiden dat dit daadwerkelijk een zeepbel is.
De directe aanleiding voor de koersstijging vanaf half maart lijkt te zijn dat Aziatische beleggers cryptovaluta op grote schaal hebben omarmd.
De eerste crash is al achter de rug. Vorige week implodeerde de koers van Ethereum kortstondig op een groot Amerikaans handelsplatform, een flashcrash zoals die afgelopen paar jaar een paar keer plaatsvond op andere financiele markten.
China werkt intussen naar verluidt aan een eigen cryptomunt. Er zouden momenteel verschillende testen lopen, al heeft de Centrale Bank van China daarover formeel nog niets losgelaten. Mogelijk wil het land een stabiel alternatief bieden voor de volatiele bitcoin en andere munten.
Ook Palestina en Rusland zouden overwegen om hun eigen digitale valuta te introduceren.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
12 Reacties
bert
Ze zijn simpelweg een Ponzi scheme. Alleen zien we dat nog niet. De basisvereisten om valuta te kunnen zijn ontbreken immers.
Wilco
Wat zijn volgens jou de kenmerken van een ponzi scheme, Bert? Daar ben ik wel benieuwd naar. Volgens mij scheer je crypto en blockchain te makkelijk over één kam.
Matthijs
Alle Cryptocurrencies zijn één Ponzi scheme, Bert. Klinkt super logisch, bedankt voor je inzicht. Ze hebben trouwens ook lang niet allemaal als doel om valuta te zijn in de traditionele zin van het woord.
Ruud van Trigt - Worldwidemarketing
Er is maar 1 coin die serieus genomen moet worden en dat is de enige coin die niet vanuit de anonimiteit werkt, maar volgens het KYC
(Know your customer) principe.
Dat is Onecoin.
Geaccepteerd door de Europese Unie.
Citibank 1 van de grootste banken in Amerika, heeft dit voorbeeld gevold en komt met de Citicoin.
Wat nou luchtbel ?
Cryptocurrency is the future of payments!
One coin heeft geen notering
Als de munt van de toekomst in zaaltjes achteraf wordt georganiseerd en er leden aangebracht moeten worden en er geen coins maar cash wordt verkregen, lijkt het erg veel op ponzi 1.0!
https://radar.avrotros.nl/forum/viewtopic.php?t=166399
Jurre
Goede onderbouwing Bert. Zoals Wilco en Matthijs ook aangeven, zijn niet alle cryptocurrencies bedoeld als valuta. Juist de achterliggende technologie zoals bijvoorbeeld bij ETH om smart contracts te kunnen realiseren is interessant.
Er wordt door veel mensen alleen gekeken naar de waarde van crypto t.o.v. fiat. Als je alleen in crypto’s zit als belegging is dat wellicht de manier. De mensen die daadwerkelijk geloven in de visie / het achterliggende doel van een specifieke crypto, laten zich niet of nauwelijks beïnvloeden door de financiële waarde in fiat. Maar kijken naar het grotere geheel.
Loek
Waarom een Ponzi scheme? Het is gewone marktwerking gevoed door schaarste van de munt zelf. Tuurlijk, de koerschommelingen zijn vrij bizar, maar dat zou theoretisch ook met aandelen kunnen gebeuren. Of valuta’s. Weten ze in Zuid-Amerika alles van.
Van de crypto’s is het in vele gevallen tenminste bekend hoeveel er van gaan komen (schaarste, dus waarde). Dat kan je van de euro niet zeggen, die blijven ze tot einde der tijden printen..
Voor kinderen die vandaag geboren worden zijn de euro’s die zij gaan verdienen ook minder waard dan de euro’s die wij vandaag uitgeven. Is dat niet de basis van de ponzi schemes? Dat de laatste die aan boord komen altijd verliezen?
Sam
Ja nee klasse, heel origineel, Satoshi deed het voor het geld en Bert is blijkbaar de enige die zich dat ooit heeft bedacht.
Ik geloof zeker dat we naar een soort zeepbel zitten te kijken. Zelf begin ik de levensloop van crypto op basis van een blockchain wat vermoeiend te vinden. Al kan ik natuurlijk moeilijk ontkennen dat het ontzettend ingenieus is, en ook zeker een concrete waarde heeft.
Helaas is de concrete waarde blijkbaar niet zo relevant wanneer het om beleggen gaat. In ieder geval investeer ik liever in iets dat relatief stabiel is, en waar ik achter sta. MaidSafe natuurlijk.
Komodo
Voor een mooie visie kijk die van SuperNet.
Crypto zijn hier om te blijven.
Sam
@Komodo Zeker, maar dat betekent niet dat Bitcoin niet veel lager zou kun stabiliseren dan 2500 euro.
Janneje
Wat mij afgelooen week opviel: Maxcoin. Deze munteenheid bestaat al sinds 2014, maar werd nu omarmd door Max Keiser (presntator op RT). Hij is zelfs een heuse tour begonnen langs verschillende landen om Maxcoin mainstream te maken.
Terwijl Bitcoin meer dan 2000 euro noteert en Etherium meer dan 300 euro, is Maxcoin maar 5 eurocent waard. Reken maar eens uit hoeveel keer deze munt nog over de kop kam. Dus veel kansen liggen er nog voor het oprapen!
Ben
Je kan alleen spreken van een bubble als de meeste mensen het bezitten en het tergelijkertijd te duur is geworden voor nieuwe participanten om het te kopen.
Het natuurlijke gevolg is dat de bubble knapt en de koers onderuit gaat.
NIET HET GEVAL DUS