Deel dit artikel
-

Consumentenbond: Internet veel te duur in Nederland

De Nederlandse consument heeft jaren veel te veel betaald voor zijn breedbandinternet. De Consumentenbond roept toezichthouder ACM dringend op om in te grijpen in deze marktdominantie.

Vanwege gebrek aan prijsconcurrentie tussen KPN en Ziggo, de eigenaar van de grootste netwerken, betaalt Nederland te veel voor breedband. De Consumentenbond: “De prijzen van deze twee aanbieders lopen al 5 jaar nauwelijks uiteen.”

De consument heeft dan ook geen reden om regelmatig te wisselen van aanbieder, zoals op de verzekerings- of energiemarkt bijvoorbeeld wel gebeurt. Een peiling onder de leden van bond laat zien, dat slechts drie procent afgelopen jaar wisselde van provider. Reden: ‘weinig prijsvoordeel’ of ‘te veel gedoe’.

“Samen hebben KNP en Ziggo zeker 75 procent van de markt in handen. Opvallend is dat het de concurrenten op het KPN-glasvezelnetwerk niet lukt om goedkoper te zijn dan de KPN-providers. Alleen uitdager Odido zit doorgaans zo’n 6,50 tot 8,50 euro onder hun prijzen. Als alle KPN- en Ziggo-klanten zouden overstappen naar Odido, dan zouden ze samen jaarlijks 468 miljoen euro besparen.“

De bond ziet nog een reden voor de toezichthouder om in te grijpen. Een blik op de tarieven in andere EU-landen leert dat Nederlandse prijzen gemiddeld een derde hoger liggen dan het Europees gemiddelde. “Voor het goedkoopste 100 Mbit-abonnement betalen consumenten in Zweden gemiddeld 17 euro per maand, in Denemarken 18 euro, in Spanje 21 euro, in Italië 25,50 euro en in Nederland 30 euro.“

Foto: Brad Greenlee (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond