Deel dit artikel
-

EDAY: ‘AI kan een ramp zijn voor HR’

Dat de AI Revolutie niet alleen maar zegeningen biedt, vertelt onderzoeksjournalist Hilke Schellmann, auteur van ‘The Algorithm: How AI Decides Who Gets Hired, Monitored, Promoted, and Fired, And Why We Need To Fight Back’, op EDAY. Zij stelt dat hooggekwalificeerde kandidaten door AI worden buitengesloten.

Schellmann, assistent-professor journalistiek aan de New York University, gelooft dat het grootste risico van AI niet is dat er banen verdwijnen, maar eerder dat de software verhindert dat gekwalificeerde kandidaten de juiste baan krijgen.

Van lichaamstaalanalyse en vocale beoordelingen tot gamified tests en CV-scanners, het zijn maar enkele van de tools die bedrijven gebruiken om kandidaten te screenen met software voor kunstmatige intelligentie in rekrutering. Bedrijven vertrouwen er steeds meer op. Veel mensen hoopten dat AI-rekruteringstechnologie een einde zou maken aan vooroordelen in het aanwervingsproces. Toch gebeurt in sommige gevallen het tegenovergestelde.

In haar onderzoek solliciteerde Schellmann naar een baan in een callcenter, om gescreend te worden door AI. Vervolgens logde ze in bij de werkgever. Ze kreeg een hoge beoordeling in het sollicitatiegesprek, ondanks dat ze onzin Duits sprak terwijl ze Engels hoorde te spreken, maar kreeg een slechte beoordeling voor haar werkelijke relevante referenties op haar LinkedIn profiel.

Schellmann maakt zich zorgen dat de negatieve effecten zich zullen verspreiden naarmate de technologie dat doet. Eén bevooroordeelde menselijke rekruteringsmanager kan veel mensen in een jaar schaden.

Schellmann maakt zich ook zorgen dat softwarebedrijven onderontwikkelde, zelfs gebrekkige producten op de markt brengen om te profiteren van de vraag.

EDAY vindt plaats op 3 oktober in de Kromhouthal in Amsterdam Noord. Kaarten zijn hier te bestellen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond