Deel dit artikel
-

Europese consumentenorganisatie: techreuzen houden zich niet aan DMA

De Europese consumentenorganisatie BEUC, waarvan de Nederlandse Consumentenbond onderdeel is, stelt dat Apple, Google, Amazon, Meta, Microsoft en ByteDance de Europese Digital Markets Act niet naleven.

Zo zou Apple het gebruik van alternatieve appwinkels op zijn apparaten hinderen en ontmoedigt het bedrijf het gebruik van andere browsers dan Safari. Hoewel er inmiddels aanpassingen zijn doorgevoerd vindt het Bureau Européen des Unions de Consommateurs de installatie van alternatieve appwinkels nog altijd ingewikkeld en worden consumenten onvoldoende gewezen op goedkopere, alternatieve betaaldiensten.

Google blijft eigen diensten voorrang geven in de zoekresultaten van zijn zoekmachine, met name Google Shopping. Ook vraagt de techgigant gebruikers niet expliciet om toestemming om gegevens te verzamelen, maar doet het bedrijf dit via cookiebanners van derden.

Ook Amazon zou zijn eigen producten voorrang geven wat betreft de zoekresultaten en promoties in zijn webshop. Daarnaast maakt het bedrijf het volgens het BEUC lastig om een Prime-abonnement op te zeggen.

Verder vindt het BEUC dat Meta er nog altijd niet in geslaagd is om berichtendiensten WhatsApp en Messenger interoperabel te maken met andere berichtendiensten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond