Deel dit artikel
-

Expertisecentrum Online Misbruik: sluit Telegram

Berichtendienst Telegram werkt stelselmatig niet mee aan verwijderverzoeken van strafbare content, waaronder ook de bangalijsten van Utrechtse studentes. Ondanks aandringen van Offlimits, Expertisecentrum Online Misbruik, om hier op toe te zien, blijft het stil vanuit de overheid. Daarom heeft het expertisecentrum, samen met Stichting Stop Bangalijsten, een handhavingsverzoek uitgestuurd naar verschillende autoriteiten, waaronder de Europese Commissie.

Het is volgens Offlimits welbekend dat er op Telegram strafbare zaken worden aangeboden zoals wapens, drugs, beeldmateriaal van seksueel kindermisbruik en dus ook bangalijsten.

Medio april circuleerden er bangalijsten in openbare Nederlandse Telegramgroepen. Dit zijn lijsten van vrouwen die vaak voorzien zijn van foto, naam, telefoonnummer en soms zelfs hun adres. De vrouwen worden op deze lijsten beoordeeld op hun uiterlijk en bedprestaties. Offlimits drong er eerder bij de van oorsprong Russische app al op aan om de bangalijsten onmiddellijk te verwijderen, maar kreeg geen gehoor.

Offlimits besloot om bij het OM aan te dringen op het uitsturen van een officieel bevel om Telegram de bangalijsten alsnog te laten verwijderen. Daar werd geen opvolging aan gegeven, omdat Telegram volgens het OM toch geen gehoor zou geven aan zo’n bevel.

De klacht is onder meer verstuurd naar de Autoriteit Persoonsgegevens, de Autoriteit Consument en Markt, en ook naar de Belgische toezichthouders omdat Telegram een wettelijk vertegenwoordiger in België heeft aangewezen als contactpersoon. De klacht is ook geadresseerd aan de Europese Commissie, die toezicht houdt op alle platforms

Otto Volgenant, advocaat van Offlimits, zegt over het ingediende handhavingsverzoek: ‘Telegram trekt criminaliteit aan doordat ze gebruikers anonimiteit biedt en zichzelf onbereikbaar houdt bij klachten. Het wordt tijd dat Telegram in de pas van de Europese rechtsregels gaat lopen. Te lang hebben autoriteiten en toezichthouders gedoogd dat Telegram niet meewerkt. Nu moet er worden ingegrepen. De toezichthouders kunnen stevige sancties opleggen. Boetes, dwangsommen en als het nodig is zelfs afsluiting van Telegram.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond