Google lanceert Assistent in Nederland
Google brengt vandaag voice-app Assistent uit in Nederland op mobiele telefoons. Achttien bedrijven bieden bij livegang een integratie. Voor eind 2018 komen ook apparaten Home en Home Mini op de markt.
De Nederlandse lancering is onderdeel van een bredere Europese uitrol van Assistent die deze weken plaatsvindt. Er wordt vooralsnog geen crossmediale reclamecampagne gehouden. Die budgetten worden pas ingezet bij de introductie van Google Home.
Assistent wordt vanaf vandaag uitgerold naar Android-toestellen die op versie 6 of hoger draaien. Dat proces kan een week duren. Een druk op de home-knop volstaat om de digitale butler te activeren. Een andere trigger is het gesproken commando ‘Ok Google’. Voor iOS is een aparte app live voor alle Apple-gebruikers.
Vanwege native integraties met onder meer WhatsApp, Spotify, Netflix, TuneIn en YouTube kunnen deze applicaties direct met de stem worden geactiveerd.
De bedrijven die vanaf vandaag al met Assistent werken zijn:
Specialistische bureaus werken achter de schermen aan voice-apps voor een deel van hun respectievelijke klanten. Dat zijn onder meer: Studio Kraftwerk, Code d’Azur, Q42, Mirabeau, Greenhouse Group/BMI, aFrogleap en MediaMonks.
E-commerce is met de Nederlandse versie van Assistent nog niet mogelijk. Wie wil winkelen bij shops als bol.com en MediaMarkt moet wachten. Google kon bij de presentatie van zijn voicedienst geen verwachte lanceringsdatum van de zogeheten Transactions aangeven.
Van de regionale omroepen zijn die uit Gelderland en Noord-Brabant al live, omdat zij hun meest recente radiobulletins standaard al digitaal aanbieden. Het was daarom een kleine moeite om die te integreren.
Google Assistent zal tegen eind 2018 beschikbaar zijn in dertig talen en tachtig landen. Het bedrijf plukt nu de vruchten van de jarenlange investeringen in natuurlijke taal-herkenning en -generatie. Naar eigen opgave zijn er meer dan vijfduizend apparaten van derde partijen die met Assistent overweg kunnen. Dat varieert van koelkasten tot deurbellen tot verlichting. Wereldwijd zijn er een miljoen integraties.
Bij de presentatie van de kwartaalcijfers afgelopen maandag meldde Google dat investeringen in Assistent veel extra operationele kosten opleveren. Die post steeg in het tweede kwartaal met dertig procent. Ook investeringen in hardware, cloud en de reclamediensten dreven de kosten op.
Topman Sundar Pichai: “Gebruikers van Assistent-apparaten zoeken de grenzen op van wat mogelijk is. Bij home control en automation zie je heel goed dat consumenten ander gedrag laten zien. Daarom strijden de teams bij bijvoorbeeld Nest om capaciteit [bij het management].”
Sinds kort organiseert Maarten Lens-Fitzgerald met een aantal compagnons onder de vlag Open Voice regelmatig ontwikkelaarsbijeenkomsten rondom spraak als nieuwe interface.
Voor Emerce duidt hij: “De stem is de volgende generieke interface. Net zijn we aan schermen, toetsenborden en het tappen op telefoons gewend en nu komt het volgende. Binnenkort weten we niet beter. De slimme speaker is waar ik Google Assistent zelf het meest op gebruik.”
“Een NPR-rapport dat onlangs uitkwam over het smartspeakergebruik in de VS ziet twee procent meer vrouwen dan mannen als gebruiker. Ook lijken in de VS meer jongere mensen de slimme speakers te gebruiken dan voorheen. Verder hebben ze net de early mainstream nu toegevoegd naast de first adopters gebruikerscategorie.”
“Ik spreek veel bedrijven over hun voicewerk. Zeker tachtig procent van de consumentgerichte bedrijven die zelf apps maken en sprints kunnen doen heeft wel een Google Assistent Action of Amazon Alexa Skill gemaakt. Als test, als verkenning of als serieus onderzoek. De grote platformen maken het heel makkelijk om voice te proberen. Het meest indrukwekkend voor mij was Ahold/Delhaize en Talpa Radio. Al bijna een jaar zijn deze twee partijen serieus aan het werk met het nieuwe kanaal. Dat betekent dat ze een strategie hebben en serieus middelen en mensen investeren in de voice projecten.”
https://www.youtube.com/watch?v=eegp9AaqbxE
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond