‘Grensoverschrijdende cybersecurity-aanpak noodzakelijk’
Cybercrime en digitale spionage blijven de grootste bedreigingen voor de digitale veiligheid in Nederland. Geopolitieke ontwikkelingen, zoals internationale conflicten of politieke gevoeligheden, hebben daarop een grote invloed. Dat blijkt uit het Cyber Security Beeld Nederland (CSBN), dat staatssecretaris Dijkhoff vandaag naar de Tweede Kamer stuurt.
Het CSBN laat zien dat eerder gesignaleerde trends doorzetten in 2015. De snelle ontwikkeling van cyberdreigingen in combinatie met een geopolitieke omgeving die in toenemende mate instabiel is, vraagt om voortdurende aandacht.
Een aanpak waarbij publieke en private partijen nationaal en internationaal samenwerken om de cybersecurity te verbeteren, is volgens de staatssecretaris dan ook noodzakelijk. Dijkhoff laat weten dat hij tijdens het aanstaande EU-voorzitterschap van Nederland hier aandacht voor zal vragen bij andere Lidstaten.
Tegelijk met het CSBN is de voortgang van het werkprogramma van de Nationale Cyber Security Strategie 2 (NCSS 2) naar de Kamer verzonden. Het NCSS2 uit 2013 heeft als doel de Nederlandse digitale weerbaarheid te verbeteren.
Ook wordt ieder jaar de campagne Alert Online gehouden, een gezamenlijk initiatief van overheid, bedrijfsleven en wetenschap (26 oktober tot 6 november). Er wordt aandacht besteed aan cybercrime die mensen en bedrijven treft, zoals phishing en cryptoware.
Zie ook: Phishing en cryptoware blijven bedreiging voor heel Nederland
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond