Deel dit artikel
-

Israëlische techindustrie onder druk, groei werkgelegenheid vertraagt

De Israëlische hightechindustrie haalde afgelopen jaar negen miljard dollar extern groeikapitaal op. De sector staat voor toenemende onzekerheid. Deze ontwikkelingen hebben gevolgen voor de bredere Israëlische economie.

Dat stelt overheidsinstelling Israel Innovation Authority (IIA) in een terugblik.

De Israëlische high-techindustrie is goed voor meer dan de helft van de export van het land, een derde van de inkomstenbelasting van werknemers en een vijfde van het bruto binnenlands product (bbp).

Het investeringsniveau is nog op het peil van twee jaar geleden, negen miljard dollar, en daarmee staat het land naar eigen zeggen achter Silicon Valley en New York, maar voor Londen en Parijs.

IIA spreekt zijn zorgen uit: “Sinds 2022 is de groei in het aantal werknemers in de hightechsector vrijwel tot stilstand gekomen. Het aantal werknemers blijft stabiel rond de 400.000, wat neerkomt op ongeveer elf procent van de totale Israëlische beroepsbevolking. Dit markeert een verontrustende ontwikkeling voor een industrie die lange tijd werd gezien als de motor van economische groei en innovatie.”

Uit een recent rapport blijkt dat de R&D-rollen binnen de industrie nog groeien, maar de werkgelegenheid in product- en zakelijke functies neemt af. Een reden tot lichte zorg. De Israëlische Minister van Innovatie, Wetenschap en Technologie, Gila Gamliel, benadrukt het belang van voortdurende groei: “Het is niet genoeg om stabiel te blijven. We moeten streven naar welvaart en groei, vooral in het licht van wereldwijde concurrentie.”

Dror Bin, CEO van de Israel Innovation Authority, vult aan: “Om ervoor te zorgen dat de hightechsector na de crisis weer snel groeit, moeten we meer investeren in jonge startups, bedrijven in een vroege groeifase en diverse velden van technologie. Het is niet genoeg om ons alleen te richten op grote bedrijven en cybersecurity.”

Foto: Shai Pal, Unsplash

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond