Deel dit artikel
-

Kamerleden eisen duidelijkheid over opslag patiëntgegevens bij Google

Minister Bruins voor Medische Zorg moet kunnen garanderen dat patiëntgegevens die versleuteld zijn opgeslagen in Google Cloud niet op basis van de Cloud Act door Amerikaanse inlichtingendiensten kunnen worden ingezien. SP-Kamerlid Hijink heeft samen met D66-Kamerleden Verhoeven en Raemakers hierover Kamervragen gesteld.

Afgelopen weekend ontstond enige ophef over de verplaatsing van patiëntgegevens van honderdduizenden Nederlanders naar de cloud van Google.

De behandelgegevens van honderdduizenden Nederlanders met kanker, diabetes, parkinson en andere veelvoorkomende aandoeningen belanden tegenwoordig in de Google Cloud.

Met toestemming van ziekenhuizen slaat het commerciële bedrijf Medical Research Data Management (MRDM) uit Deventer deze data tegenwoordig op bij de Amerikaanse techgigant. Per patiënt betreft het soms wel vijfhonderd gegevens: van medicatie en complicaties tot opnameduur en ingrepen.

MRDM stelt aan alle wettelijke en privacy-eisen te voldoen. De dataverwerker is volgens directeur Paul Crauwels niet verplicht toestemming te vragen aan patiënten óf om hen te informeren. Ook ziekenhuizen hoeven dit niet.

Maar de Kamerleden zijn niet gerust. De zogenoemde Clarifying Overseas Use of Data (CLOUD) biedt mogelijkheden voor Amerikaanse diensten om data te in te zien, ongeacht de locatie.

Kamerlid Hijink wil ook weten of het pseudonimiseren van patiëntgegevens voldoende is om de privacy te beschermen, aangezien veel gegevens weer ontsleuteld kunnen worden en ‘het voor Google technisch gezien een fluitje van een cent schijnt te zijn om de anonieme data naar een persoon te herleiden’.

D66 wil duidelijkheid (pdf) over de servers waar de gegevens worden opgeslagen. Zijn er geen privacyvriendelijke alternatieven die minder risico’s met zich meebrengen, wil de partij sweten.

Zou het niet veel beter zijn als medische data in beheer worden gebracht bij Nederlandse of Europese organisaties zodat ook de desbetreffende wetgeving en bescherming op de data van kracht is, wil Hijink van de minister weten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond