Deel dit artikel
-

Laatste handtekeningen gezet onder Europees right-to-repair

Over uiterlijk twee jaar geldt in heel Europa het recht op reparatie van consumentenartikelen.

De Europese Raad (de premiers) heeft gisteren daartoe de definitieve goedkeuring gegeven voor een richtlijn die dat regels. Deze moet binnen twee jaar zijn omgezet in nationale wetgeving.

Niet alle consumentengoederen vallen onder de wet. Het gaat meestal om de luxe duurdere items, zoals elektronica. Fabrikanten worden verplicht om kopers te helpen bij het laten repareren van hun artikelen. En dat moet ook eenvoudiger kunnen. Concreet houdt dat bijvoorbeeld in, dat fabrikanten vaker producten gaan dicht schroeven dan lijmen.

Belangenorganisatie Right to Repair reageert: “We zijn verheugd om de regels die redelijke prijseisen stellen aan originele onderdelen en om het verbod op digitale praktijken die onafhankelijke reparateurs belemmeren in hun werk.” De organisatie stelt wel dat de regels geen enorme impact zullen hebben op de hoeveelheid e-waste, omdat de meeste gedumpte elektronica goedkope importspullen zijn die niet op de Europese lijsten komen.

Onder de 140 leden van de actiegroep bevinden zich in Nederland: Natuur & Milieu, Fairphone en enkele grote reparatiebedrijven.

Lidstaten moeten binnen twee jaar lijsten publiceren met gespecialiseerde reparateurs. De naam van dit online reparatieplatform moet nog worden bedacht.

Thuiswinkel.org omschrijft de nieuwe wet als impactvol voor zijn leden. “Voor webshops is het voorstel impactvol, omdat het voornamelijk betrekking heeft op consumptiegoederen. Het voorstel kent een trapsgewijze aanpak voor productgroepen. Op het moment van ingang zal het gelden voor wasmachines, afwasmachines, koelapparaten en stofzuigers. De komende jaren zullen meer producten worden toegevoegd, te beginnen met smartphones en tablets. In het voorstel legt de Europese Commissie de nadruk op de wettelijke garantietermijn en nieuwe praktische middelen voor consumenten om van reparatie de norm te maken, boven vervanging.”

Foto: Greg Rosenke, Unsplash

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond