Deel dit artikel
-

Mark Zuckerberg vecht tegen gedwongen opsplitsing Meta

Mark Zuckerberg verscheen maandag voor de rechter in een antitrustzaak die nu al als historisch wordt beschouwd. De Amerikaanse toezichthouder, de Federal Trade Commission (FTC), wil zijn bedrijf Meta opsplitsen. De topman van Meta heeft eerder nog geprobeerd president Donald Trump in te schakelen om het proces te stoppen, maar zonder succes.

Tijdens de zitting richtte FTC-hoofdadvocaat Daniel Matheson zich op de kernvraag: wat is precies de waardepropositie van Meta? Volgens hem draait het platform om het verbinden van mensen met vrienden, familie en kennissen — en op dat vlak heeft Meta een monopolie. De FTC stelt dat deze markt slechts vier spelers kent: Meta’s Instagram en WhatsApp, Snapchat en de relatief kleine app MeWe.

Zuckerberg verdedigde zich door te stellen dat Meta zich inmiddels meer heeft ontwikkeld tot een entertainmentplatform. Daarmee negeert hij volgens de FTC echter concurrenten als TikTok, YouTube en zelfs Apple’s iMessage.

De FTC zal Zuckerberg ook ondervragen over interne e-mails rond de overnames van Instagram en WhatsApp. Volgens de toezichthouder waren die gericht op het uitschakelen van concurrentie en het verstevigen van een monopoliepositie.

In een van die e-mails schrijft Zuckerberg dat Instagram zo hard groeide, dat Meta zich genoodzaakt voelde om het voor 1 miljard dollar over te nemen. “Dit is een e-mail van iemand die Instagram als een bedreiging zag en geen andere keuze had dan diep in de buidel te tasten, omdat Meta de concurrentie niet aankon,” aldus Matheson.

Als de FTC de rechter, James Boasberg, weet te overtuigen dat de overnames in 2012 en 2014 onrechtmatig waren, zal zij proberen Meta op te splitsen. Zo’n ingrijpende maatregel is sinds de ontmanteling van telecomgigant AT&T, ruim veertig jaar geleden, niet meer voorgekomen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond