Regeerprogramma Schoof: met AI de zorg verlichten
Het kabinet wil beleidsmatig sturen op goede concurrentie in digitale markten, zo staat te lezen in het vrijdag gepubliceerde regeerprogramma. ‘We versterken het Nederlandse AI-ecosysteem door de toegang voor bedrijven, onderzoekers en overheden tot supercomputers, hoogwaardige kennis en data te faciliteren. Hiermee worden randvoorwaarden gecreëerd om geavanceerde AI te ontwikkelen en kennis hierover op te bouwen.’
AI moet onder meer de problemen in de zorg verlichten. Als we de administratietijd weten te halveren naar zo’n 20 procent van de werktijd, zijn we er voor de komende jaren al, stelt het kabinet. Revolutionair zijn de mogelijkheden die generatieve kunstmatige intelligentie (AI) in de zorg heeft. Met AI kan de arts een patiëntendossier laten samenvatten wat veel voorbereidingstijd scheelt. Een praktijkproef laat zien dat de administratietijd van een consult teruggebracht kan worden van 7 minuten naar minder dan 16 seconden. Met behulp van AI kunnen zelfs conceptbrieven en e-mails automatisch gegenereerd worden, zowel in het jargon van de medisch specialist als in begrijpelijke taal voor de patiënt.
Voorlopers in de introductie van generatieve AI in de ziekenhuiszorg, brengen in beeld hoe dit veilig en zorgvuldig kan. Het kabinet zal de wet- en regelgeving die hiervoor nodig is prioritair oppakken en de voorlopers ondersteunen in hun veelbelovende doel: #NooitMeerTikken. Diagnostische AI wordt van een medisch-ethisch kader voorzien. Het kabinet gaat de databeschikbaarheid en gegevensuitwisseling in zorg en welzijn versneld verbeteren. Daarbij let het kabinet goed op privacy en gegevensbeveiliging. Uitgangspunt is dat de burger de keuze heeft om gegevens al dan niet ter beschikking te stellen middels een opt out.
Het investeringsprogramma Invest-NL krijgt tot en met 2029 additionele middelen waarmee haar slagkracht wordt vergroot. Hiervan wordt een deel gebruikt voor versterking van het kernkapitaal, wat onder meer bijdraagt aan de doorgroei van startups naar scale-ups. Daarnaast krijgt Invest-NL de mogelijkheid blended finance uit te breiden om hiermee knelpunten in de bedrijfsfinanciering te kunnen adresseren. Daarmee wordt het innovatief mkb aanvullend geholpen om door te groeien en neemt de maatschappelijke impact van Invest-NL nog meer toe.
Het kabinet werkt aan een digitaal weerbare en veilige samenleving. Het kabinet houdt hierbij vast aan de Nederlandse Cybersecuritystrategie 2022-2028 en breidt het onderliggende actieplan uit door een stevige implementatie van de Cyberbeveiligingswet (Cbw). Deze treedt naar verwachting in 2025 in werking. Daarmee worden ruim 8000 organisaties in Nederland verplicht tot het nemen van maatregelen die hun digitale weerbaarheid verhogen.
Het kabinet investeert ten slotte structureel in de aanpak van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit. ‘In 2025 bepalen we voor welke cybercrime feiten hogere straffen mogelijk worden. Het kabinet zet in op het versterken van de digitale rechtshandhaving, onder meer door gerichte investeringen in de politie en strafrechtketen en het verbeteren van de toegang tot digitale gegevens voor de opsporing.’
Het is ook essentieel dat de Rijksoverheid intensiever samenwerkt met gemeente, provincie en waterschappen, van uitvoering tot beleid. Met digitaal vaardige ambtenaren aan de basis. Burgers en bedrijven hebben recht op begrijpelijke en nabije dienstverlening van de overheid. Daarvoor moet de basis op orde zijn met veilige en goed werkende systemen, juiste gegevensuitwisseling en slimme inzet van technologie zoals cloud, quantum en AI. Ook blijft het kabinet inzetten op het borgen van publieke waarden bij gebruik van nieuwe technologieën.
Recente storingen, waar veel overheden last van hebben ondervonden, laten zien dat de dienstverlening zonder digitalisering leidt tot stilstand, onrust en kwetsbaarheid.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond