Deel dit artikel
-

Saoedisch Aramco strategisch in zee met Groq en Cerebras

Aramco Digital, onderdeel van een van ’s werelds grootste bedrijven, sluit strategische samenwerkingen met AI-bedrijven Groq en Cerebras. De Saoedi’s willen ‘digitaal exporteur’ worden voor de grote regio.

De nieuwe pacten maken deel uit van een lange reeks samenwerkingen die Aramco Digital aankondigde sinds zijn lancering in januari 2024.

Groq en Cerebras zijn twee chip- en softwarefabrikanten uit de VS die – technologisch bekeken – als concurrenten worden gezien van Nvidia. Met de samenwerkingen beogen de Saoedi’s op lange termijn een nieuw verdienmodel op te kweken dat los staat van de oliebusiness. Aramco is een van de grootst bedrijven ter wereld qua marktkapitalisatie. Het duldt enkel vijf techbedrijven voor zich.

De visie achter deze transformatie heet in Saoedi-Arabië Vision 2030. Daarin staat zes nieuwe, voornamelijk digitale werkterreinen centraal.

De samenwerkingen met de AI-chipmakers moeten het Saoedische schiereiland uiteindelijk zo veel rekencapaciteit opleveren, dat ze dat kunnen exporteren naar Europa, Afrika en mogelijks India.

Energie, of eigenlijk de beschikbaarheid daarvan, wordt wereldwijd gezien als de grootste flessenhals bij het versneld opschalen van AI-rekencapaciteit. De Saoedi’s zitten op ’s werelds grootste olievoorraad en kunnen dat spotgoedkoop inzetten. Het koninkrijk zegt daarnaast zijn nucleaire capaciteit te willen uitbreiden.

Saoedi-Arabië sprak onlangs met China af om de onderlinge betrekkingen te intensiveren. Praktisch betekent dat onder meer dat basisscholieren Chinese les krijgen.

Foto: Ibrahim Abdullah, Unsplash

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond