Slimme brillen gaan blinden en slechtzienden helpen
De Universiteit Twente gaat samen met Bartiméus en Koninklijke Visio nieuwe app’s ontwikkelen voor Google Glass om slechtzienden en blinden te helpen, onder meer bij het vinden van de weg of de bediening van apparaten.
Vanuit ZonMW is 150.000 euro toegekend aan dit project, geleid door prof Richard van Wezel van het MIRA Instituut voor Biomedische Technologie en Technische Geneeskunde van de UT.
Het grote voordeel van slimme brillen is dat deze ‘augmented reality’ bieden, dankzij onder meer spraakherkenning, GPS, bewegingssensoren en oogbewegingsregistratie. Ze kunnen daardoor ook de slechtziende of blinde gebruiker voorzien van waardevolle informatie, bijvoorbeeld bij het navigeren in een veranderende omgeving of bij het bedienen van een pin-automaat of OV-chipoplader. Ook kan de bril helpen bij het herkennen van geschreven tekst of zelfs van personen. Nieuwe apps op dit gebied kunnen de kwaliteit van leven vergroten en ook de zelfredzaamheid stimuleren.
De UT-onderzoekers kijken niet alleen naar de technische kant van nieuwe apps. Het gebruikersperspectief wordt onderzocht door Thea van der Geest, verbonden aan de faculteit Gedrags-, Management- en Maatschappijwetenschappen van de UT.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond