Startups fel gekant tegen Brexit
De internationale techindustrie is sterk gekant tegen een Brexit. Donderdag stemmen de Britten over het verlaten van de EU. Maar techentrepreneurs willen de Europese barrières juist slechten.
Een enquête van de Britse belangenorganisatie Tech Advocates wijst uit dat 87 procent van zijn 320 leden denkt dat EU lidmaatschap juist goed is voor de economie. Voorstanders erkennen dat een Brexit weliswaar op korte termijn een negatieve impact kan hebben op groei en banen, maar uiteindelijk levert het netto meer op. Men hoeft immers afdracht meer te betalen aan de EU.
Techbedrijven denken daar anders over. Zij hebben nu makkelijk toegang tot de kapitaalmarkt in Londen, maar de vraag is of dat zo blijft. Veel Britse startupfondsen krijgen verder geld van het European Investment Fund (EIF), wat bij een Brexit volledig zal wegvallen.
Veel techbedrijven als Microsoft, Amazon en Google hebben hun Europese hoofdkantoor in Londen, na een Brexit zullen zij eerder geneigd zijn om bijvoorbeeld naar Berlijn te verkassen.
Oliver Samwer van Rocket Internet is een van de ondernemers die een aardverschuiving verwachten bij een Brexit. Startups in Berlijn hebben de laatste twee jaar al meer geld opgehaald dan die in het Verenigd Koninkrijk: 2,1 miljard versus 1,7 miljard voor het het Verenigd Koninkrijk. Daar komt bij dat Londen relatief duur is, wat op termijn zou kunnen betekenen dat startups naar goedkopere locaties willen verhuizen. Een Brexit zou een exodus kunnen versnellen.
Samwer is niet de enige die pleit voor een universele markt voor startups, dat geldt ook voor Brent Hoberman van lastminute.com, Niklas Zennstrom van Skype, Frédéric Mazzella van BlaBlaCar en Eric Wahlforss van SoundCloud. Een van hun argumenten: het meeste programmeertalent komt van buiten het Verenigd Koninkrijk, waardoor visumaanvragen ingewikkelder worden.
En hoewel de een denkt dat de impact pas op langere termijn merkbaar zal zijn, denkt de ander dat de onzekerheid over de toekomst al meteen voor ontwrichting zal kunnen zorgen.
Topman Mike Fries van Liberty Global, de eigenaar van Ziggo, waarschuwde een dezer dagen al dat een Brexit ‘onze investeringen bedreigt’. Liberty Global is eigenaar van het Britse kabelbedrijf Virgin Media, dat het ooit van Richard Branson overnam. Een Brexit creëert volgens Fries ‘politiek en economische onzekerheid’ voor Virgin Media, dat 14.000 werknemers telt.
De vraag is overigens of de Britten donderdag voor een Brexit gaan stemmen. De bezorgdheid over de waarschijnlijk dramatische economische gevolgen van een Brits vertrek lijkt de laatste dagen de overhand te krijgen. Minister van Financiën George Osborne sluit niet uit dat de Britse economie 6 procentpunt achteruit kachelt. Ook de Bank of England vreest flinke schade door Brexit.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reacties
bert
Het is helemaal niet erg. Economie wordt weer steeds lokaler. Mondialisering is uit. Daarnaast zet het Brussel eindelijk eens op scherp om flink te ontsuffen. Europese Commissie er uit, Juncker en Luxemburg eruit, terug naar alles in Engels, 100000 tplken naar huis, Strassburg weg, verbod op lijstverbindingen landelijke en EP partijen. Flinke housecleaning en de britten doen gewoon weer mee.