Studenten bouwen onbemand vliegtuigje voor pakkettransport
Masterstudenten van KU Leuven hebben een eigen onbemand vliegtuigje ontwikkeld voor het transport van pakjes of documenten. De VertiKUL kan een pakketje oppikken en dit 30 kilometer verder afleveren.
Masterstudenten Cyriel Notteboom, Menno Hochstenbach en Maarten Verbandt kregen een ongewone opdracht voor hun masterproef: ze moesten een echte drone bouwen. Daar hebben ze bijna een jaar over gedaan. Het vliegtuigje heeft een aantal markante verbeteringen tegenover andere modellen.
De eerste drones werden gebouwd naar het model van een helikopter. Dat geeft veel precisie, maar leent zich niet voor langere afstanden door het hoge energieverbruik. Dus hebben de studenten hoge snelheid van een vliegtuig gecombineerd met de opstijg- en landingscapaciteiten van een helikopter.
De vier propellers van het toestel zorgen tijdens het opstijgen en landen voor de nodige draagkracht, waarna het toestel zijn neus negentig graden naar voren kantelt en efficiënt verder vliegt met behulp van zijn vleugels.
Het vliegtuigje vertrekt met een opgeladen batterij en een pakketje van een kilo. Aan de hand van een gps-signaal vliegt het naar zijn bestemming die tot dertig kilometer verderop kan liggen. Om ook ’s avonds te kunnen landen zijn de platformen in het donker verlicht met LEDs.
Het huidige model is nog niet perfect. Sterke wind speelt het het vliegtuigje nog parten speelt, laten de studenten weten.
Voorlopig kunnen zo’n drones nog niet commercieel ingezet worden. Er is momenteel nog geen wetgeving over gebruik van het luchtruim.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reacties
delenzenvergelijker.nl
Mooi om te zien dat de toekomst, de jeugd, er ook volop én serieus mee bezig is. Los van het feit of dit ooit een legale werkelijkheid gaat worden, kan men hier toch veel ervaring en kennis mee opdoen. Laat dit een voorbeeld voor velen zijn!