Techleiders staan in de rij achter Trump, maar blijft dat zo?
De kandidatuur van Kamala Harris heeft de politieke verhoudingen in de VS sinds een aantal dagen volledig op zijn kop gezet. Na haar energieke campagnerally in swing state Wisconsin loopt ze zelfs voorop in de polls. Geen dag te laat, want onder Joe Biden hadden de Democraten veel steun verloren, met name van de techindustrie, vanouds een Democratisch bolwerk.
Silicon Valley was ooit stevig democratisch, met slechts een handvol Republikeinse geldschieters. Dit jaar leek alles anders te gaan. Durfkapitaalmiljardairs Marc Andreessen en Ben Horowitz besloten deze maand de herverkiezingsinspanningen van Trump te steunen.
Andreessen, rijk geworden met de beursgang van Netscape, zat voorheen in het Democratische kamp. Hij steunde Mitt Romney in 2012 publiekelijk, maar had 2016 moeite had om te kiezen tussen een kandidaat die ‘niet in wetenschap gelooft’ (Trump) en een die ‘niet in economie gelooft’ (Hillary Clinton). Nu denkt hij dat Trump beter is voor technische startups dan Biden.
Opmerkelijk, want het anti-immigratiebeleid van Trump viel destijds niet goed in Silicon Valley, dat getalenteerde techwerkers uit de hele wereld aantrekt. Google-medeoprichter Sergey Brin sloot zich zelfs aan bij een protest in 2017 op de luchthaven van San Francisco.
“Ik zou willen dat we geen kant hoeven te kiezen”, aldus Horowitz, die ook erkende dat zijn politieke keuze veel van zijn vrienden en zelfs zijn moeder van streek zou maken. “We geloven letterlijk dat de toekomst van ons bedrijf, de toekomst van technologie en de toekomst van Amerika op het spel staat.”
Beiden zijn het oneens met huidige plan van het Witte Huis om kunstmatige intelligentie te ‘overreguleren’. ‘Alle beperkingen die we onszelf opleggen, zullen de VS benadelen ten opzichte van de rest van de wereld’, aldus Andreessen. Bidens voorstel om niet-gerealiseerde vermogenswinsten te belasten is wat Andreessen ‘de laatste druppel’ noemde die hem dwong om over te stappen op Trump. “Als je durfkapitaalbedrijf bent, worden er elk jaar bedragen van je portefeuille afgehaald totdat je niks meer hebt.”
Elon Musk besloot Trump te steunen minuten nadat hij van het podium was geleid door agenten van de geheime dienst na de mislukte aanslag. Musk steunde voorheen Barack Obama, Hillary Clinton en Joe Biden. Zijn ruk naar rechts heeft niet alleen met Biden te maken: hoge belastingen en beperkende voorschriften in Californië hebben ertoe geleid dat Musk naar Texas is verhuisd, nu de thuisbasis van Tesla.
Toch is het techbeleid van beide kampen nog onduidelijk. Trump lijkt nogal opportunistisch als het om tech gaat: hij ontpopt zich plotseling als voorstander van TikTok en van crypto, terwijl onder zijn eerste termijn de videodienst zowat werd verboden en hij niets zag in Bitcoin. De dollar was waarop je moest vertrouwen.
Inmiddels geeft Trump NFT’s (digitale plaatjes op de blockchain) uit met zijn beeltenis die hem ook al geld hebben opgebracht en wordt Trump deze week verwacht op Bitcoin 2024 in Nashville, waar 20.000 cryptofans samenkomen. Mogelijk gaat Trump aankondigen dat hij Bitcoin als strategische reserve wil inzetten. Ook running mate JD Vance, ooit een Silicon Valley investeerder, steunt crypto. Aan de andere kant is Vance geen fan van Big Tech en heeft hij in het verleden zelfs opgeroepen tot het opsplitsen van een van zijn grootste bedrijven, Google.
Vance heeft verder openlijk het werk van de voorzitter van de Federal Trade Commission, Lina Khan, geprezen. De toezichthouder is al een stuk strenger geworden voor Big Tech. Tech was niet de portefeuille van Kamala Harris. Als senator drong ze aan op meer regulering van de grote sociale netwerken vanwege de verspreiding van desinformatie. De verwachting is wel dat ze kritisch zal blijven op de ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie.
Het zou best kunnen dat meer techleiders Harris alsnog gaan ondersteunen. Reed Hastings, oprichter van Netflix, zou al zeven miljoen dollar hebben gestort in de verkiezingskas van Harris.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond