Vijf miljoen groeigeld voor Nederlandse eSIM-aanbieder
De nieuwe Nederlandse mobiele telecomaanbieder haalt 5,1 miljoen euro venture capital op om zijn diensten internationaal zichtbaarder te maken.
Met het geld wil het bedrijf op de particuliere en zakelijke markt meer klanten gaan trekken. De teller staat nu, een jaar na lancering, op vierhonderdduizend gebruikers.
In de markt voor eSIM-telecom geldt de wet van de grote getallen. De klanten die men bedient zijn meestal maar van korte duur aan boord. Het zijn reizigers die een paar weken in een land zijn en een goedkope dataconnectie nodig hebben of zakenlieden die voor korte duur betrouwbaar breedband zoeken.
Firsty is in meer dan 150 landen beschikbaar.
Een eSIM is een virtuele simkaart die meestal wordt gebruikt voor mobiel internet in gebieden waar de eigen operator te duur is. Voor Nederlanders gaat dat bijvoorbeeld om landen buiten de EU. De gebruiker behoudt zijn eigen nummer en schakelt in Nederland vanzelf weer terug naar zijn eigen data-operator.
De ondernemer Vince Vissers en Gauthier Thierens, ex-Adyen, halen het nieuwe groeigeld op bij Speedinvest, dat deze investeringsronde leidde, met deelname van Dutch Founders Fund, Marcel Smits (ex-CFO van KPN) en voormalig leidinggevenden van Mollie, Booking.com, Uber, Vodafone en Adyen.
In deze niche van de telecombranche is Firsty uniek in het feit dat ze een instaptarief van nul euro. De gebruiker krijg gedurende een uur een dataconnectie en moet daarvoor in ruil een commercial kijken. Voor een euro per dag hoef je geen reclame te kijken, voor 2,50 per dag verwijdert de start-up de beperkingen voor appgebruik en snelheid.
Andere bekendere internationale aanbieders zijn Saily (van Nord VPN), Jetpac, Airalo en Airhub.
De marketingtechnieken die deze bedrijven hanteren wijken niet veel af van hoe VPN’s hun diensten promoten. Dat is middels samenwerkingen met influencers, zoal travel-fluencers, affiliatemarketing, branded content en gekochte posities in toplijstjes op blogs met groot bereik. Een deel van Firstys geld zal hierheen gaan.
Naast de investering kondigt Firsty ook een samenwerking met Uber aan, waardoor gebruikers wereldwijd de Uber-app kunnen openen en een rit kunnen boeken zonder extra datakosten. Concurrent Jetpac geeft zijn vliegreizende klanten als lokkertje toegang tot lounges op luchthavens.
Recent haalde eSIM-aanbieder Truely 3,5 miljoen dollar groeigeld op. Aan het roer van Truely uit Singapore staat de Nederlander Simon Landsheer.
Foto: Opal Pierce, Unsplash
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond