Geen .jpg, wel een revolutie
De razendsnelle opkomst van NFT’s zal je niet ontgaan zijn. Deze groei resulteerde in een omzet van elf miljard dollar in het derde kwartaal van dit jaar. Langzamerhand wordt menigeen dan ook duidelijk wat NFT’s zijn. Wel blijft veelal onderbelicht dat ze letterlijk en figuurlijk de sleutel tot een nieuwe manier van samenwerken zijn. Want het zijn kunstwerken en verzamelobjecten, het is eigendomsrecht en ze zijn programmeerbaar, maar via het kopen van een digitaal kunstwerk of een katten-avatar rol je ook zo in een nieuwe stijl community. Je NFT geeft namelijk toegang tot een community waar jouw aankoop ook de sleutel tot stemrecht geeft, zodat je kan meebeslissen in de bedrijfsvoering. Omdat jij onderdeel bent van het geheel verandert de rol van consument naar eigenaar en teamlid. In dit nieuwe paradigma ontstaan prachtige vormen van samenwerking en creativiteit.
We zijn nu in staat om bedrijven te bouwen waar eigenaarschap mede verdeeld wordt onder de gebruikers en de bouwers, gefaciliteerd door tokens zoals NFT’s.
Meer eigenaarschap en autonomie voor het bedrijfsleven is gunstig. We zien succesvolle bedrijven zoals Buurtzorg, Valve, en Haier floreren omdat medewerkers eigenaarschap hebben. Door de autonomie van de medewerkers zijn de bedrijven flexibeler en anti-fragiel.
We zien ook al jaren de opmars van scrum waarbij werknemers zelf invulling kunnen geven aan de gestelde doelen. Ook hier ontstaat meer autonomie, snelheid en flexibiliteit.
Het is logisch dat een volgende evolutie in bedrijfsvoering nog meer eigenaarschap met zich zal meebrengen. Onze wereld wordt namenlijk steeds complexer, verandert steeds sneller. Je hebt meer flexibiliteit nodig en de actieve inzet en kennis van iedereen om mee te kunnen bewegen met een constant veranderende markt. Terwijl het globale engagement met werk steeds meer keldert tot wel twintig procent. Eigenaarschap en ‘mee kunnen bouwen aan’, verandert deze dynamiek. In de nieuwe vorm bepaalt het collectief mede de richting.
NFT’s zijn de toegang naar decentrale autonome organisaties en zorgen voor nieuwe manieren van samenwerking, nieuwe manieren van beloning, nieuwe vormen van fondswerving, meer autonomie en eigenaarschap. De evolutie zal sneller gaan dan je denkt omdat de techniek verder bouwt op elkaars ideën – één van de voordelen van open source. Hoe mooi is het dat een ieder die wil nu de sleutel daartoe kan oppakken.
* Dit artikel verscheen eerder in het novembernummer van Emerce magazine (#187).
Over de auteur: Robert Overweg werkt als Innovation catalyst en schrijft columns voor Emerce.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reacties
Jonathan
Van wat ben je exact eigenaar?
Van veel NFT ben je eigenaar van een hyperlink naar bijv. waar het kunstwerk op gehost wordt.(heeft te maken dat opslaan op de Blockchain zelf ontzettend duur is) Maar ben je dan wel de eigenaar van het werk? Of van de link? En wat als de host wegvalt wat heb je dan? Is NFT niet het tegenovergestelde van het internet nu is, open delen versus gesloten eigenaarschap.