-

Open source voor een betere wereld

Softwarebedrijven zijn dagelijks bezig met innovatie en het bevorderen van technologische ontwikkeling. Meestal komt dit ten goede aan commerciële bedrijven met als doel: meer omzet, meer winst, blije aandeelhouders en het voorbijstreven van concurrenten. Maar technologie kan ook zodanig worden ingezet en gebruikt dat de wereld er een beetje beter van wordt. De kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, UNICEF (United Nations International Children’s Emergency Fund), doet dit. Dankzij innovatieve software en door te werken volgens de ‘opensourcemanier’ kunnen zij nu sneller en beter handelen om kinderen in noodsituaties te bereiken.

De meeste software is zo ontwikkeld dat je zelf geen enkele wijziging kunt aanbrengen. De broncode van deze systemen is namelijk in handen van de leverancier en niet vrij toegankelijk voor gebruikers. Met opensourcesoftware is dit wél mogelijk, en kun je eigenhandig aanpassingen doorvoeren. Ontwikkelaars kunnen aan de code werken of samen met andere technici samenwerken en de beste ideeën eruit pikken en vervolgens verbeteren en verder ontwikkelen. Dit komt ten goede van alle gebruikers [en is een van de kenmerken van werken volgens de ‘opensourcemanier’]. Deze manier leent zich dan ook uitstekend voor co-creatie; samenwerken voor een groter goed.

Een probleem dat het waard is op te lossen

Het mag dan ook geen verrassing zijn dat goede doelen – zo ook UNICEF – voor hun technologische ontwikkelingen graag gebruikmaken van deze ‘democratische’ opensourcesystemen. Deze software kan door iedereen worden aangepast en kan snel, eenvoudig en schaalbaar worden ontwikkeld en uitgerold. Dit zijn belangrijke vereisten voor UNICEF en andere goede doelen. Technologie help hen om activiteiten over de hele wereld te kunnen plannen en uit te voeren. UNICEF Innovation legt zich volledig toe op het inzetten van technologie voor het centrale doel; het verbeteren van de levenskwaliteit van kinderen.

Door samen te werken met wetenschappers, data scientists, onderzoekers en private partijen kunnen er wereldwijd sneller, goedkoper en eenvoudiger nieuwe systemen worden ontwikkeld en opgeschaald. Op die manier kan er met een kleine groep mensen iets worden gerealiseerd dat mondiaal een positieve impact heeft.

Red Hat Innovation Lab

Ontwikkelaars van opensourceleverancier Red Hat raakten geïnspireerd en gingen in gesprek met UNICEF Innovation om te kijken hoe ze hun oplossingen Red Hat OpenShift Container Platform en Red Hat Ansible Automation kunnen inzetten om zo een positieve verandering in de wereld teweeg te brengen. Ze bundelden hun krachten en gingen vanuit New York City en Bogota, Colombia, gedurende twee maanden aan de slag met het School Mapping Project.

School Mapping Project

De kracht van open source is dat iedereen zijn eigen expertise inzet om samen het best mogelijke project te creëren. UNICEF weet wat er nodig is om betere leefomstandigheden te realiseren voor kinderen wereldwijd. Op basis van allerlei verschillende databronnen brengen ze de situatie in kaart. Deze gegevens zijn weliswaar beschikbaar, maar ze zijn nog te divers, ongestructureerd en de hoeveelheid is ontzettend groot. Dankzij de technologieën van Red Hat kunnen ze hier nu meer structuur in aanbrengen.

Red Hat en UNICEF Innovation zetten zich samen in voor het verbeteren van het School Mapping Project. Realtime data van publieke en private bronnen wordt gebruikt voor levensreddende humanitaire reacties op noodsituaties. Het idee is om – op basis van hoge resolutie satellietbeelden en het toepassen van data science-tools – elke school in de wereld in kaart te brengen. Deze gegevens worden gevisualiseerd in een online platform dat ook inzichtelijk kan maken welke informatie ontbreekt en waar behoefte aan is. Op die manier weet UNICEF waar verbeteringen nodig zijn en kan het overheden hierop aanspreken. Bovendien helpt het platform UNICEF om sneller beslissingen te nemen, de reactie op noodsituaties te verbeteren en de weerbaarheid tegen natuurrampen en crises te verhogen.

Noodsituaties zijn onvoorspelbaar. De leefomstandigheden van miljoenen kinderen wereldwijd staan onder druk door oorlog en geweld. Klimaatverandering zorgt voor meer en grotere natuurrampen en die treffen arme gebieden ter wereld het hardst. Het School Mapping Project zorgt ervoor dat in deze onvoorspelbare scenario’s er sneller actie kan worden ondernomen om hulpbehoevende kinderen en families te redden, beschermen en helpen. De opensourcetechnologie die aan de basis ligt, zorgt ervoor dat UNICEF Innovation het platform altijd kan aanpassen aan veranderende behoeften en eisen. Op die manier komt een veilige, gezonde leefomgeving voor alle kinderen ter wereld een stapje dichterbij. 

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Over het School Mapping-project

Sinds de start van het School Mapping-project zijn met behulp van de hoge resolutie satellietbeelden en deep learning-technieken de volgende resultaten behaald: 

  • Meer dan 300.000 scholen in negen landen zijn in kaart gebracht, evenals connectiviteitsgegevens van meer dan 120.000 scholen in vijf landen.
  • De regering van Kirgizië gaat ruim 800 scholen zonder internetconnectiviteit van een verbinding voorzien.
  • In Colombia gaat het om circa 50.000 scholen die in kaart zijn gebracht. Samen met het ministerie van Onderwijs en het bureau voor Education in Emergencies werd een tool gebouwd waarmee men zich beter kan voorbereiden en reageren op noodsituaties. 

Over de auteur: Dick Lans werkt als Regional Manager bij Red Hat Benelux.

Deel dit bericht

1 Reacties

Tim

Een ander voordeel van open source is dat er geen vendor lock-in meer is. Goede doelen (opdrachtgever) zijn niet meer afhankelijk van specifieke leveranciers (opdrachtnemer). WordPress is ook een goed voorbeeld.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond