Opinie: massa-adoptie van cryptovaluta is geen kwestie van ‘of’ maar ‘wanneer’
Er gaan veel verhalen rond over cryptovaluta en sommigen denken dat het nooit écht groot gaat worden. Maar met de juiste stappen in regelgeving en veiligheid is het volgens mij geen kwestie ‘of’ cryptavaluta massaal geaccepteerd worden maar ‘wanneer’.
De afgelopen jaren zijn er op de financiële markten veel ontwikkelingen geweest, met name op het technische gedeelte. Deze ontwikkelingen zijn voornamelijk ontstaan dankzij cryptovaluta. Zoals bekend zijn cryptovaluta een soort digitaal geld dat gebruikt wordt als alternatief voor het reguliere geldsysteem. De bekendste cryptovaluta in de wereld is Bitcoin. Ondanks de toenemende populariteit wordt bitcoin nog niet gezien als geld, maar als ruilmiddel. Aan het investeren in deze virtuele munt zitten veel risico’s en daar wordt door de Autoriteit Financiële Markten ook actief voor gewaarschuwd. In 2009 is het eerste Bitcoin-netwerk gestart en sindsdien heeft Bitcoin een gigantische groei meegemaakt.
In Nederland zijn er ongeveer 1,6 miljoen cryptobeleggers, waarvan er in 2021 ongeveer 570.000 mensen zijn ingestapt. Het is een misvatting dat alleen tieners en twintigers cryptomunten bezitten. Tegenwoordig wordt er ook in de digitale munt geïnvesteerd door dertigers en veertigers. Deze markt heeft nog veel potentie en 470.000 mensen overwegen om nog te investeren in Bitcoin. Vaak worden cryptovaluta aangeschaft op een cryptovalutabeurs, maar dit is niet meer nodig.
Maxim Manturov, Hoofd investment advice bij Freedom Finance Europe, zegt: “Enerzijds raken cryptocurrencies dieper verankerd in economische relaties in de wereldeconomie. Met hun enorme potentieel zijn cryptoplatformen waardevolle langetermijninvesteringen. Op korte termijn is het echter riskant om erin te investeren. Dit jaar was een jaar van renteverhogingen door centrale banken, met name de Amerikaanse Federal Reserve. Dergelijke acties door regelgevers gaan altijd gepaard met een uitverkoop bij technologiebedrijven, waaronder op crypto beurzen.”
Door de grote interesse in Nederland en de vraag is het niet de vraag of er een adoptie komt van cryptovaluta, maar wanneer dit zal gebeuren. Het wanneer is lastig te voorspellen. Door de onzekere markt – veroorzaakt door de hoge inflatie en de oorlog in Oekraïne – is er veel onzekerheid op de markt en is er minder geld om te investeren in cryptovaluta. Maar door de voordelen is de kans volgens mijgroot dat er een massale acceptatie komt. Door jezelf nu al te verdiepen in cryptovaluta heb je hier later veel profijt van. Dit is te vergelijken met het internet: mensen die er vroeg bij waren hebben een grote voorsprong gehad.
Massa-adoptie voor bitcoin?
Wanneer er geïnvesteerd wordt in de huidige problemen met de infrastructuur en toegang, is de kans denk ik groot dat er een massale adoptie komt. Terwijl veel mensen vertellen dat crypto’s al mainstream zijn, is dit nog lang niet het geval. Uit onderzoek van het AFM blijkt dat van alle Nederlanders boven de 18 maar 8% cryptovaluta bezitten. Omgerekend gaat dit om ongeveer 1,2 miljoen mensen. Er is dus nog een lange weg te gaan tot massa-adoptie.
Cryptovaluta kunnen mainstream worden wanneer beleggers het handelen en kopen van crypto’s als veilig, nauwkeurig en stabiel beschouwen zonder gevaar te lopen dat hun vermogen gestolen is. En natuurlijk als er minder verhalen rond gaan over crypto-eigenaars die wachtwoorden vergeten en tonnen geld verliezen. Als enthousiastelingen van cryptovaluta deze zorgen kunnen wegnemen kan het openen en verhandelen van een crypto-account net zo eenvoudig zijn als het openen van een bankrekening.
Maar wanneer gaat dit gebeuren? Ik verwacht dat dit gebeurt wanneer er, zoals gezegd, geïnvesteerd wordt in infrastructuur en toegangsproblemen. Door deze problemen op te lossen wordt het huidige ecosysteem verbetert en toegankelijker voor iedereen. Terwijl er nieuws rondvliegt over nieuwe valuta, NFT’s, enzovoort, horen we weinig over de bedrijven die eraan werken om ervoor te zorgen dat blockchains naadloos en veilig werken.
Om massa adoptie van crypto plaats te laten vinden is het heel belangrijk om in de veiligheid te investeren. Zo zorg je ervoor dat consumenten vertrouwen hebben in de functionaliteit van het hele transactieproces.
Beetje bij beetje dichterbij
Elke dag komen crypto’s naar mijn mening een stap dichterbij massa-adoptie. Het is goed dat dit met kleine stappen gaat. Eerst een goede en veilig infrastructuur en dan pas crypto’s mainstream maken. De crypto-industrie is druk bezig te zorgen voor een betere acceptatie en de consument gaat steeds meer voordelen zien. Belangrijk is dat bedrijven die crypto naar de gewone burger brengen de problemen blijven aanpakken.
Met de toenemende populariteit en het strengere toezicht komt de massale adoptie van cryptovaluta steeds dichterbij. Voor massale adoptie is nodig:
- Effectieve regelgeving, open houding en verbeterde technologische kennis bij handhavers.
- Toenemende kennis van technologie en de regelgeving rond cryptovaluta bij financiële instellingen
- Problemen met infrastructuur en toegang verhelpen
- Aanbieden van klantvriendelijke aanbiedingen voor cryptovaluta om de complexiteit te verminderen
In het kort: de Nederlandse toezichthouders moeten met initiatieven komen voor nieuwe wetgeving en bedrijven moeten investeren in de veiligheid, infrastructuur en toegangsproblemen. Concrete en effectieve regelgeving helpt hen vooruit. Door het vergroten van de kennis over de technologie en naleving van cryptovaluta kan er een adequaat beleid gemaakt worden en blijven de risico’s beperkt.
Over de auteur: Dmytro Spilka is Oprichter en CEO van Solvid.
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social: LinkedIn, Twitter en Facebook.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
2 Reacties
bert
Er moet eerst een bruikbare cryptomunt ontstaan:
– Koers stabiel, bijvoorbeeld hangend tussen de grote: Euro/Dollar/Yen
– Energieverbruik vergelijkbaar met normale digitale betaalsystemen als creditcard/IBAN, dus onverenigbaar met proof-of-work van Bitcoin/Ether
– Géén annonimiteit, want juist dan kan je het geld met waarde onderbouwen en houd je het gespuis er bij weg.
Maar ja, dan wordt het bijna net zo saai als Paypal…. Wie belegt daar dan weer in? Kortom, het gewone betaalsysteem nu heeft eigenlijk geen bezwaren. Laten we ons vooral op het gespuis richten: Apple en Google. Die zijn bijna net zo rot voor het betaalsysteem als Bitcoin.
Nu riekt het artikel vooral naar een praatje zielige Bitcoin belegger die jeuk krijgt van het naderende einde.
Edward Kool van Langenberghe
Zolang crypto’s niet meer is dan een uit de hand gelopen geloof in fictie, is nu eindelijk de structurele koersdaling ingezet. Het fenomeen is een luchtbel. Een prominente groep deskundigen in België spreken zich uit over een correctie waarbij bitcoin teruggaat naar 1500 euro of lager. In 2035 bestaat het fenomeen crypto’s niet meer en zijn de zogenaamde 20 000 munten die er nu zijn, opgelost in het niets.